AnasayfaSürdürülebilirlikGeri Dönüşüm

Rotterdam Meyve Atıklarını Deriye Dönüştürüyor

Rotterdam Meyve Atıklarını Deriye Dönüştürüyor

Rotterdam Willem de Kooning Akademisi’nin altı lisans öğrencisi, Rotterdam şehrinin en büyük sorunu olarak gördükleri yemek atığıyla mücadele için pazardan topladıkları atık meyvelerden deri üretiyor. 

Hollanda yasaları gereğince satıcıların oluşturdukları atıklar için kilo başına 12 sent ödemesi gerekiyor. Ancak, satıcılar pazarlarda satılmamış ya da çürütüş meyve ve sebzeleri yasadışı yollarla çöpe atarak Rotterdam ve çevresinde pazarın olduğu bir günde 3,5 ton atığın ortaya çıkmasına yol açıyorlar.

Hugo de Boon, Koen Meerkerk, Aron Hotting, Maaike Schoonen, Milou Snoeijers ve Bart Schram’den oluşan grup mezuniyet projeleri olarak Rotterdam’ın bu yemek atığı sorununa dikkat çekmenin yanı sıra bu sorunu çözmek için harekete geçti. Meyve-deri projesi ile grup atıkları deriye dönüştürerek hem atıkları değerlendirmeyi hem de alternatif, çevre dostu bir materyal üretmeyi amaçlıyor.

fruitllMeyve deri üretme operasyonu için atık meyveleri kaynatarak içindeki bakterileri öldürmek ve daha sonra karışımı kurutmak gerekiyor. Materyalin kalitesini, su geçirmezliğini, üretim sürecini geliştirmek için çalışmaya devam eden ekip, çeşitli uluslararası tasarım yarışmalarına katılıyor. Gelecekte üretilen materyalin araba koltukları, çantalar gibi ürünlerde kullanılmasını hedefliyorlar.

Daha ayrıntılı bilgi için ekibin web adresine ve Facebook sayfasına bakabilirsiniz.