AnasayfaEkolojiKüresel Isınma

Sağlığımıza en büyük çevresel tehdit: “Soluduğumuz Hava”

Sağlığımıza en büyük çevresel tehdit: “Soluduğumuz Hava”

Hava kirliliğinin insanlar için tehlikeli olduğu yıllardır bilinen bir durum. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayımlanan Çevresel Performans Raporu’nda hava kirliliğinin halk sağlığı için en önde gelen çevresel tehdit olduğu ortaya kondu.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl yedi milyon erken ölümün hava kirliliği ile bağlantılı olabileceğini belirtiyor. ABD’de her yıl 7.500 ila 52.000 kişi enerji santrali emisyonları içindeki küçük partiküllere maruz kaldığı için yaşamını kaybediyor. 2018 Çevresel Performans İndeksi’ne göre hava kirliliği, halk sağlığı için en büyük çevresel tehdit konumunda.

Yale ve Columbia Üniversiteleri’ndeki araştırmacılar, Dünya Ekonomik Forumu iş birliğiyle bir rapor hazırladılar. Raporda her biri çevre sağlığı ve ekosistem canlılığı etrafında merkezlenmiş 10 kategoride, 24 performans göstergesinde 180 farklı ülke ele alınıyor. Ülkelerin çevresel sağlık oranlarına bakıldığında listenin en başında İsviçre, ardından Fransa ve Danimarka gelirken listenin en sonunda ise Hindistan, Bangladeş ve Nepal yer alıyor.

Yale Üniversitesi’ndeki basın açıklamasından Yale Çevre Hukuku ve Politika Merkezi Direktörü Daniel C. Esty, “Dünya toplumu yeni sürdürülebilir kalkınma hedefleri peşinde olduğu için siyasetçiler kimin çevresel zorluklara karşı çıktığını ve kimin çevresel zorluklara neden olduğunu bilmelidir.” ifadesinde bulundu. 

2018 Çevresel Performans Raporu, ülkelerin kirlilik ve çevresel sürdürülebilirlik açısından nerede durduklarına dair genel bir bakış sunmakta. Ayrıca rapor ülkelerin küresel ölçekte eğilimlerini de ortaya çıkarıyor. Düşük sıralarda yer alan ülkeler sürdürülebilirlik sorunlarında destek alamıyor, hava kirliliği de en kötü sorunlardan biri haline geliyor.

Büyük ölçekli çalışmalar politikayı etkilemenin, ihtiyaçları değerlendirmenin ve sürdürülebilirlik çabalarının eksikliklerini ortadan kaldırmanın yanı sıra bu çabaların ne zaman işe yaradığını da gösterebiliyor. Örneğin, ABD’de 1990 ve 2012 yılları arasında hava kirliliğinde düşüş olduğu görülüyor. Gösterilen düşüş o kadar etkili ki yaklaşık 180.000 kişinin ölümünün önlendiği tahmin ediliyor.

En yeni Çevresel Performans Raporu, küresel boyutta hava kirliliğinin çok daha ciddi bir ölçekte ele alınması gerektiğini gösteriyor. Hava kirliliği doğrudan erken beyin gelişimiyle bağlantılı bu yüzden insanlarda şiddetli ve korkutucu sağlık etkilerine neden olabilir. Dünya nüfusu arttıkça herhangi bir önlem alınmazsa bu tehditler sadece daha da kötüye gidecek.

Kaynak