AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Sıcak Dalgaları: İklim Değişikliğiyle Artan Tehdit ve Sıcak-Sağlık Eylem Planları Politika Notu Kamuoyu ile Paylaşıldı!

Sıcak Dalgaları: İklim Değişikliğiyle Artan Tehdit ve Sıcak-Sağlık Eylem Planları Politika Notu Kamuoyu ile Paylaşıldı!

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli uzmanı ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin tarafından hazırlanan ‘Sıcak Dalgaları: İklim Değişikliğiyle Artan Tehdit ve Sıcak-Sağlık Eylem Planları’ politika notu kamuoyu ile paylaşıldı. 

Son yıllarda sera gazı salınımına bağlı iklim değişikliği sıcak dalgaları beraberinde getirmektedir. Literatürde farklı şekillerde tanımlanan sıcak dalgası kavramını alışılmışın üzerinde sıcaklık olarak niteleyen Şahin, Türkiye’de bu konuya ilişkin uyarılarda ve bilgi birikiminde eksiklik olduğunu vurguladı.

Sıcak hava dalgalarının 2003’te İtalya ve Fransa başta olmak üzere farklı Avrupa şehirlerini etkilemesini dönüm noktası olarak vurgulayan Şahin, geçtiğimiz haftalarda Fransa’da 45.9 derecelik hava sıcaklığı ile yeni bir rekor kırıldığının altını çizdi. Şahin, aynı haftada İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinde ölçülen sıcaklığın mevsim normalleri ortalamasından yüksek olduğunu belirtti. Gelecek aylarda da yeni sıcak dalgalarının Türkiye’yi etkilemesinin olasılıklar dahilinde olduğu söyledi. 

Ümit Şahin’e göre sıcak havalar çocuklar, kadınlar ve 65 yaş üstü bireyler başta olmak üzere  dehidrasyon, kalp ve dolaşım sorunları, böbreklerde meydana gelecek işlev bozuklukları gibi sorunlara yol açmaktadır. Dr. Şahin, sıcak dalgaları önleme konusunda yapılması gerekenlerin bu konu ile ilgili araştırmalar yapmak, sıcak dalgalardan etkilenen risk gruplarını belirlemek, yerel düzeyde eylem planları hazırlamak ve sıcak dalgalar öncesinde uyarı sisteminin oluşturması gibi adımlar olmasını belirtti. 

Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimlerin sıcak dalgalara karşı eğitilmesi gerektiğine değinen Şahin özellikle basın yoluyla sıcak hava dalgalarından önce uyarı mekanizmalarının oluşturulmasının gerekliliğe vurgu yaptı. Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2009 yılında sıcak-sağlık planları oluşturulması için devletlere sunduğu öneriyi de hatırlattı. Sivil toplum örgütleri, uzmanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının sıcak dalgalar başta olmak üzere iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine yönelik olarak somut adımlar atması gerektiğini söyledi.