AnasayfaEkonomik KalkınmaKooperatifçilik

Sosyal Dayanışma Ekonomisi için Güçlü Kooperatifçilik Raporu Tanıtıldı

Sosyal Dayanışma Ekonomisi için Güçlü Kooperatifçilik Raporu Tanıtıldı

Sosyal Dayanışma Ekonomisi için Güçlü Kooperatifçilik”i tanımlamak ve sosyal politika önerileri sunmak amacıyla; İNGEV (İnsani Gelişme Vakfı) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ortak girişimi olan ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi bir rapor hazırladı. Bu amaçla sivil toplum, üniversite, kooperatif, kamu ve uluslararası kuruluş temsilcilerinden oluşan bir danışma kurulu kuran girişim, akabinde de yüksek katılımlı bir çalıştayla kooperatifçilik odağında sosyal dayanışma ekonomisinin ihtiyaçlarını belirledi. Bu rapordan öne çıkan başlıklar 14 Ocak tarihinde çevrim içi düzenlenen lansman toplantısı ile tanıtıldı.

İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) Başkanı Vural Çakır, İNGEV’de Girişimcilik Destek Merkezi adı altında yürüttükleri çalışmaları kooperatifleri de kapsayacak şekilde geliştirmeyi umduklarını söyledi.

Toplantıda Dünya’dan, Avrupa’dan ve Türkiye’den İstatistiklerle Kooperatif Ekonomisi, Türkiye’de Kooperatifçilik Alanında Güncel Gelişmeler ve Güçlü Kooperatifçilik İçin 9 Sosyal Politika Öneri Kümesi olmak üzere 3 ana başlık üzerinden sunum gerçekleştirildi.

Paylaşılan bilgilere göre Fransa ve Almanya yıllık ciro ve çalışan sayısı bakımından en büyük 10 kooperatif içinde ilk üçte yerini aldı. Avrupa’da her 5 kişiden 1’i kooperatif ortağı bu Avrupa nüfusunun %17’sinden fazlası anlamına geliyor. 2008 Ekonomik Krizi’nden bugüne de kooperatif ve kooperatif ortağı sayılarında %12-%13 oranında bir artış gözlemleniyor. Avrupa’daki bu oranlar kooperatiflerin önemini bir kez daha vurguluyor.

İPM Direktörü ve Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Keyman da kooperatiflerin Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar giden bir oluşum olduğunu hatırlatarak, kooperatifçiliğin, son dönemlerde yeniden canlanan örgütlenme biçimi olduğunu söyledi.

Keyman, kooperatiflerin, dayanışma ekonomisini canlandıran önemli aktörlerden biri olduğunu, bunun sadece tarım ve yenilenebilir enerji alanında değil, tiyatro ve sanat gibi birçok farklı alanda toplumun örgütlenmesinde, toplum yönetimine karşı tavır almasında ve o toplumun yönetilmesi gibi alanlarda da ortaya yeni aktörler koyduğunu belirtti. Ayrıca tıpkı sivil toplum kuruluşları gibi artık kooperatifleri de sivil örgütlenme biçimlerinin yeni unsurları olarak gördüklerinden bahsetti.

 

Kaynak: ingev.org  https://ingev.org/Sosyal_Dayanisma_Ekonomisi_icin_Guclu_Kooperatifcilik_Sunumu.pdf.

https://ingev.org/raporlar/Sosyal_Dayanisma_Ekonomisi_icin_Guclu_Kooperatifcilik.pdf

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: