AnasayfaTeknoloji

Tarihte ilk kez fotoğrafı çekilen kara deliğe isim verildi!

Tarihte ilk kez fotoğrafı çekilen kara deliğe isim verildi!

Geçtiğimiz çarşamba günü, dünyanın dört bir yanından 8 farklı radyo teleskobu kullanılarak ilk kara deliğin görüntüsü yakalanmıştı. Gökbilimciler, fotoğraf için kullanılan teleskoplardan ikisinin Hawaii eyaletinde olması nedeniyle, dev kara deliğe “Powehi” adını verdiler. Hawaii dilinde ‘Po’ ve ‘Wehi’ sözcüklerinin birleşiminden oluşan bu sözcük; sonsuz yaratılıştaki derin karanlık kaynak (Po) ve süslenmiş, bezenmiş (Wehi) anlamlarına geliyor.

Hawaii-Hilo Üniversitesi’nde görev yapan profesör Larry Kimura: “Bilimsel olarak ilk kez görüntülenen bu kara deliğin ismini verme ayrıcalığına sahip olmak, benim için ve Po’dan gelen Hawaii kökenlerim için çok anlamlı.” ifadelerinde bulundu.

Dünya’dan yaklaşık 54 milyon ışık yılı uzaklıkta ve M87 Galaksisi’nde bulunan büyük kara deliğin görüntüsünü yakalamak için 200 bilim insanı çalıştı. Bunlardan biri de Mauna Kea’daki James Clerk Maxwell Teleskobu’nun Müdür Yardımcısı Jessica Dempsey idi. Dempsey: “Powehi adını ilk duyduğum anda neredeyse sandalyemden düşecektim.” cümlelerini kurdu. Ek olarak bu ismin, bilimsel tanımlamalar ile mükemmel bir şekilde eşleştiğini söyledi.

Kaynak