AnasayfaEkolojiİnovasyon

Zwolle’de tamamen geri dönüştürülmüş maddelerden oluşan ilk bisiklet yolu açıldı!

Zwolle’de tamamen geri dönüştürülmüş maddelerden oluşan ilk bisiklet yolu açıldı!

Hollanda’da bir inşaat şirketi olan KWS ve plastik boru firması Wavin, dünyada bir ilk için ortaklık kurdu.

Geri dönüşüme atılan plastiklerin toplanarak bisiklet yolu yapımında kullanıldığı Plastic Road isimli proje, modüler ve prefabrik bölümlerden oluşan lego benzeri bir yol sistemine sahip. Bu sistem sayesinde parçalar kolaylıkla birbirlerine bağlanıp yerleştirebiliyor.

Hollanda’nın Zwolle kentinde Eylül ayı itibariyle hayata geçirilen proje kısa bir süre test aşamasında olacak. Zwolle Belediyesi’ne göre proje hem çevrenin korunmasına hem de sürdürülebilir ekonomiye oldukça büyük bir katkı sunuyor. Plastik bisiklet yolunun ilk 30 metresi tamamlanmış durumda. Gerekli testler yapıldıktan sonra bazı geliştirmelerin de olacağı söyleniyor. Yolun alt kısmında bulunan hazneler ve borular ile aşırı yağış halinde su baskınlarının önüne geçilebilecek. Ayrıca internet kabloları için de geçiş hattı olacak.

Hollanda’nın Krommenie kasabasında da 4 yıl önce güneş panellerinden oluşan ve bu sayede elektrik üreten bisiklet yolu yapılmıştı. SolaRoad adı verilen yollar daha sonrasında Haakbergen ve Groningen kentlerinde de hayata geçirilmişti.

Kaynak