AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaGirişimcilik

Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için 4 yol

Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için 4 yol

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine nasıl ulaşabiliriz?

1) İklim eylemini ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandıran 100 koalisyon ilan edildi.

Dünya Ekonomik Forumu, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konusundaki taahhütleri eyleme dönüştürmek için dünyanın önde gelen 100 hükümetlerini bir araya getirdi. Koalisyon; cinsiyet ayrımı, hastalıklarla mücadele, gezegenin azalan biyolojik çeşitliliğini korumak ve ticaretin iyi yanlarını genişletmek gibi konuları göz önüne serdi.

Dünya Ekonomik Forumu Kurucu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab:

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması, insanlık için barışçıl ve refah bir gelecek sağlamak adına mutlak zorunluluktur. Hükümetler taahhütlerini yerine getirme konusunda zorlanıyorlar ancak hedeflerine daha verimli ve yenilikçi yollarla ulaşabilmeleri için uygulama becerilerinin sağlanmasında işletmeler anahtar bir rol oynuyorlar.” dedi.

2) Amerika Birleşik Devletleri Eski Başkan Yardımcısı Al Gore, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ve Kaliforniya Valisi Jerry Brown: Çevreyi korumak için herkes üzerine düşeni yapması gerek!

2020 yılı hedefleri hakkında gerçekleşen bir genel kurul toplantısında 1993-2001 ve İklim Projesi gibi projelerin kurucusu Al Gore, herkesi ortak çevre kaynaklarını güvence altına almaya ve iklim krizi çözümünün bir parçası olmaya teşvik etti. Bill De Blasio ise 2021 yılına kadar kentin emeklilik portföyünün %2’sini yeşil yatırımlara ayırma kararını yineledi.

Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen, birlikte çalışmanın önemine dikkat çekti:

“Özel ve kamu sektörleri birbirleriyle uyumlu hale getirerek sürdürülebilir büyümenin önündeki engelleri kaldırabiliriz, bunu hiçbir sektör tek başına yapamaz.”

3) 2018 Yılı Sosyal Girişimcileri açıklandı!

Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı tarafından 2018 Yılı’nın Sosyal Girişimcileri olarak seçilen onur sahiplerinin ele aldıkları konular arasında; kız çocuklarının eğitimi, cinsel şiddet, cezaevi düzenlemeleri, finansal erişim ve afet yardımları bulunuyor.

Ödül alanların arasında ise kuraklığa ve çatışmaya meyilli bölgelerde hem daha esnek hem daha barışçıl topluluklar yaratmaya yardımcı olan Kenya’nın Marsabit bölgesinden ilk hukuk diplomasını alan Müslüman kadın; akıllı telefonların yapılma şeklini değiştiren Hollandalı bir telefon üreticisi; hapse geri dönüş oranlarını başarılı bir şekilde %85’ten %30’a düşüren mahkum rehabilitasyon programı hazırlayan bir Brezilyalı girişimci de bulunuyor.

Schwab Sosyal Girişimcilik Vakfı’nın Başkanı ve Eş Kurucusu Hilde Schwab:

“Sosyal girişimciler, yoksul kesimlere fayda sağlayacak şekillerde sosyal sorunları çözmek için piyasanın işleyişinden ve iş prensiplerinin gücünden yararlanır. Çalışmaları genellikle hükümetin ve özel sektörün anlamlı sonuçlar elde edemediği alanlarda pragmatizmle birleştiğinde kayda değer yaratıcılıklar içeriyor.” dedi.

4) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni gerçekleştirmek için gereken finansmanı bulmak zor ancak imkansız değil!

Etkiyi nasıl finanse edebiliriz? Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Christine Lagarde tarafından yönetilen “Etki İçin Finansı Mobilize Etmek” oturumunda üzerinde durulan ana soru bu oldu. Lagarde: “Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarının %14’üne mali alan açısından ihtiyaç duyulacak ki, bu sayı bütçeleri için çok ağır.” dedi.

Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için pek çok ülke çeşitli adımlar atmaya çalışıyor ve aldıkları kararların uygulanmasını önemsiyor . Ancak açıkça görünüyor ki bu soru uzun bir süre daha sorulmaya devam edecek. Ülkelerin bu konuda aldıkları kararlar ve yaptığı çalışmalar da bu sorunun sorulmasının ne zaman sona ereceğini belirleyecek.

Kaynak