AnasayfaGöç ve MültecilerKalkınma Gündemi

AB Zirvesi Sona Erdi

AB Zirvesi Sona Erdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu katılımıyla 29 Kasım 2015 Pazar günü gerçekleşen AB Zirvesi’nde gelecek yıla dair Türkiye açısından önemli kararlar alındı.

Avrupa Birliği (AB) Zirvesi, 29 Kasım 2015 Pazar günü Brüksel’de gerçekleştirildi. Zirveye, Türkiye’yi temsilen Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere toplamda 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katıldı.

Yeni bir başlangıç

Zirve öncesinde basın açıklaması yapan Başbakan Davutoğlu, söz konusu zirvenin Türkiye-AB ilişkileri açısından yeni bir başlangıç olduğunu ve Avrupa kıtası geleceğinin birlikte tartışılacağını ifade etmişti.

Biz bir Avrupa halkıyız

Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin yeniden canlandırılmasının damga vurduğu zirvede Davutoğlu, Türkiye’nin bir Avrupa halkı olduğunu ve kıtanın kaderi konusunda atılacak adımlarda ülkenin destek olacağını özellikle vurguladı.

Avrupa’ya vizesiz seyahat

Bu kapsamda, zirvenin en belirgin çıktısı Türk vatandaşlarının Ekim 2016 itibariyle Schengen Alanına giriş muafiyeti sağlanarak Avrupa’ya vizesiz seyahat edebilecekleri oldu. Bu kararın kesinleşmesi için geri kabul anlaşması (GKA) bekleniyor.

Zirve sonunda çıkarılan ortak bildiride yer alan noktalar ise şunlar: katılım sürecinin yeniden canlandırılması, yılda iki kez zirve gerçekleştirilmesi, 14 Aralık 2015’te ekonomik ve parasal politika başlığının görüşüleceği bir konferans düzenlenmesi, AB vize liberalizasyonunun yol haritasının ikinci değerlendirme raporunun Mart 2016’da açıklanması, bu bağlamda hedeflenen Ekim 2016 tarihine giden süreçte GKA’nın Haziran 2016 itibariyle tam olarak uygulanması, AB’nin Türkiye’ye mülteciler için başlangıçta 3 milyar euro vermesi, Ortak Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi, 2016’nın ilk çeyreğinde Üst Düzey Ekonomik Diyalog Mekanizması’nın hayata geçirilmesi ve Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi.