AnasayfaEğitimEkonomik Kalkınma

Okullar açıldı: Bir öğrencinin günlük maliyeti ne kadar oldu?

Okullar açıldı:  Bir öğrencinin günlük maliyeti ne kadar oldu?

2023-2024 eğitim-öğretim yılı başlarken, veliler ekonomik kriz nedeniyle okul masraflarını karşılayamıyor. VELİ-DER’in açıklamasına göre kıyafet, kırtasiye masrafları 5-6 bin TL’ye yükselirken, bir öğrencinin günlük maliyeti 100 TL’ye çıktı. Öte yandan Yöneylem’in araştırmasına göre hem iktidara hem de muhalefete oy verenler eğitim sistemini başarılı bulmuyor.

2023-2024 eğitim-öğretim yılı bugün (11 Eylül) başladı. Bu dönem tüm kademelerde 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen ders başı yaptı.

İlk ara tatil 10 Kasım’dan itibaren bir hafta sürecek, ilk dönem karneleri 19 Ocak’ta verilecek. Yarıyıl tatilinin ardından okullar 5 Şubat’ta yeniden açılacak, 5 Nisan’da bir haftalık ara tatil olacak. Okullar 14 Haziran’da kapanacak.

Bir öğrencinin günlük maliyeti 100 TL

Çocuklarını okula gönderecek veliler bu döneme dertli başladı. Veliler, beslenme çantasını, kırtasiye ve ulaşım masraflarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünüyor.

Öğrenci Veli Derneği’nin (VELİ-DER) açıklamasına göre kıyafet, kırtasiye masrafları 5-6 bin TL’ye yükseldi. Derneğin açıklamasında, “Kantinden beslenme ücretleri geçen yılın en az iki katı olacağını varsayarsak bir öğrencinin günlük harcanması 90-100 liralara çıkması çok olasıdır” denildi.

Ücretsiz yemek talebi karşılıksız kalıyor

Veliler, okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi taleplerinde ısrarcı. Derneğin açıklamasında, bir an önce okullarda yemekhanelerin açılması istendi:

“İlk kez Milli Eğitim Şûrası’nda ‘öğrencilere ücretsiz yemek verilsin, temiz içme suyu sağlansın’ şeklinde karar alınmasına karşın, bir türlü hayata geçirilemedi. Gelişim çağındaki bu çocuklarımızın süt içmesi, yumurta, sebze, meyve, protein tüketmesi lazım. Beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık sorunu yaşayan çocuklarımızın sayısı her geçen gün artarken okullarda bir an önce yemekhaneler açılarak okul yemeği programı başlatılmalıdır.”

Eğitim hakkının veliler için lüks hale geldiğinin söylendiği açıklamada, “Eğitim masrafların artmasının yanı sıra, çocuklarımızın okula kaydını yaptırırken bağış adı altında fahiş ücretler talep edilerek bizlere yaşatabilecekleri en sıkıntılı anları reva görüyorlar” denildi.

Kaynak: Medyascope

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0