AnasayfaKalkınmaSürdürülebilir Kalkınma

Birleşmiş Milletler Genel Kurul 77. oturumun son toplantısında neler konuşuldu?

Birleşmiş Milletler Genel Kurul 77. oturumun son toplantısında neler konuşuldu?

Eski Başkan Csaba Kőrösi 77. oturumun son genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada ulusları sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışmaya çağırdı.

BM Genel Kurulu’nun yeni oturumu Salı günü, hem giden hem de gelen liderlerin çok taraflı işbirliğinin önemini vurgulamalarıyla başladı.

“Hayatta kalmamız işbirliğimize bağlı” diyen Kőrösi, iklim değişikliğinin hızlanması, biyoçeşitlilik kaybı, eğitim ve cinsiyet eşitsizliği gibi küresel engellere işaret etti.

“Söz verdiğimiz yere para koyalım” diyerek hükümetleri sürdürülebilir kalkınmaya yönelik eylemleri bütçe politikalarına, ulusal düzenlemelere ve kapasite geliştirmeye dönüştürmeye çağırdı.

Geçen yıl 13 Eylül’de resmen başlayan 77. oturum, Mart ayında hayati kaynakların korunması ve muhafaza edilmesi için bir dönüm noktası niteliğinde bir eylem planının kabul edildiği BM Su Konferansı gibi üst düzey etkinliklerle öne çıktı.

Oturumda ayrıca afet riskinin azaltılması, herkes için adaletin sağlanması, kapsayıcı toplumlar, evrensel sağlık kapsamı ve sürdürülebilir tüketim ve üretim konularında önemli müzakereler yapıldı.

Tüzüğün Uygulanması

Meclis Başkanı Kőrösi, Birleşmiş Milletler’in üç “sütununu” – barış ve güvenlik, kalkınma ve insan hakları – hatırlattı ve dünyanın dört bir yanında çatışmalar sürerken, BM Şartı’nın dünya çapında gerçekten uygulanıp uygulanmadığını sordu.

“Ukrayna’daki savaş – diğer 51 silahlı çatışma ile birlikte – BM Şartı ve uluslararası hukuka uygun olarak sona ermelidir,” diyerek nükleer silahların yayılmasına ve nükleer silahlanma yarışına da son verilmesi çağrısında bulundu.

Geleceğe dönük çözümler

Kőrösi, sadece mevcut zorlukları ele almakla kalmayıp aynı zamanda gelecekteki zorluklara karşı da koruma sağlayan entegre ve bütüncül çözümlere duyulan ihtiyacın altını çizdi.

“Tek başına süreçlerin sadece tek başına sonuç vereceğini biliyoruz” diyen Kőrösi, finansman ve uluslararası işbirliğinin önemini yineledi.

Zaman değişiyor

Kőrösi, Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere BM’nin kilit organlarının reforma tabi tutulması ve evrim geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Dünyanın ilk yolcu jet uçağı 1952 yılında 36 yolcu taşıdı. Bu, teknolojik gelişmede bir atılımdı” dedi.

“Bu, bugün bizi Mars’a götürmek için kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor… Zaman değişiyor ve bu Örgüt de onunla birlikte değişmeli.”

Görev yemini

Giden Başkan’ın süslü Genel Kurul Salonu’nda yaptığı konuşmanın ardından 78. Oturumun Seçilmiş Başkanı Dennis Francis, Başkanlık yemini ederek sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getireceğine dair söz verdi.

Ardından Başkan Kőrősi tarihi ahşap tokmağı halefine resmen teslim etti ve toplantıya ara verdi.

‘Çok taraflılık için kanıtlama zemini’: BM Başkan Yardımcısı

 Genel Sekreter adına konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, Meclis Başkanı Kőrösi’yi geçtiğimiz yıl boyunca sergilediği becerikli yönetimden dolayı takdir etti.

Genel Kurul’u diplomasiyi sürdürdüğü, diyalog ve tartışmayı teşvik ettiği ve insanlar ve gezegen için pratik çözümler için çalıştığı için övdü.

Bayan Mohammed, “Gelin hepimiz bu Meclisi çok taraflılık için bir deneme alanı olarak kullanmaya, Üye Devletler arasında güven, uyum ve dayanışma inşa etmeye ve dünyanın dört bir yanındaki insanlara ve toplumlara fayda sağlayacak çözümleri şekillendirmemizi sağlamaya söz verelim” dedi.

Refah

İkinci parolaya dönecek olursak, Asamble Başkanı çatışma ve çatışma sonrası ülkelerdeki zorluklara özel çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizdi ve Üye Devletleri Addis Ababa Eylem Gündemini takip etmeye çağırdı.

“Bunu yaparken, temiz enerjiye geçişi hızlandırmalı ve iklim finansmanını daha kullanılabilir, daha erişilebilir ve daha uygun fiyatlı hale getirerek adaptasyon desteğini arttırmalıyız” diye devam etti.

Sayın Francis ayrıca en az gelişmiş ülkelerin (LDCs), denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkelerin (LLDCs) ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinin (SIDS) kendine özgü koşullarının altını çizerek, bu ülkelerin kalkınma gündemlerinin takip edilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

İlerleme 

Ayrıca SKH’lerin ve yaklaşan SKH Zirvesinin ilerlemeyi hızlandırmak için kritik bir fırsat olduğunu vurguladı.

“Zirvenin nasıl gelişeceği, bu oturumdaki Genel Kurul gündeminin geri kalanı ve önümüzdeki 7 yıl boyunca 2030 Gündemi için tonu belirleyecek” dedi.

Ayrıca, devam eden COVID-19 salgını karşısında dayanıklı sağlık sistemleri inşa etmek için küresel dayanışma ve işbirliğinin yanı sıra iddialı kalkınma hedeflerini (SDG’ler) gerçekleştirmek için finansman ihtiyacının da altını çizdi.

Sürdürülebilirlik

Sayın Francis iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybının acilen ele alınması gerektiğinin altını çizerek, dönüştürücü iklim eylemine duyulan ihtiyacın yanı sıra, tüm yaşam için temel olan ancak yeterince korunmayan ve öncelik verilmeyen ortak bir kaynak olan suyla olan kritik ilişkiyi vurguladı.

“Su, iklim, biyoçeşitlilik, arazi ve toprak bozulması ile küresel gıda güvenliği konularını ele alan ve bunları bir araya getiren yeşil bir ‘mavi devrime’ ihtiyacımız var” dedi. 

“Temiz ve sürdürülebilir bir çevre hakkının herkes için korunmasını garanti altına almanın tek yolu budur.”

Kaynak: UN

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: