AnasayfaYenilenebilir EnerjiKentler ve Yerel Kalkınma

Büyük Sahra’ya Dev Güneş Enerji Tesisi

Fas’ta dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali açıldı. Nur Enerji Projesi’nin ilk ayağı “Nur 1” isimli güneş enerjisi santrali, Fas Kralı 6.Muhammet el sadis bin el Hasan’ın katıldığı törenle açıldı.

Projenin uygulandığı Varzazat bölgesi Başkent Rabat’ın 550 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Açılış töreninde açıklamalarda bulunan Fas Güneş Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Mustafa Said Bekri, “Bu istasyon uluslararası düzeyde türünün ilk örneğidir. Nur 1 istasyonu, Nur Enerji Projesi’nin ilk adımı olacak, bu istasyon haricinde aşamalı olarak dört istasyon daha hizmete açılacak” dedi. “Nur 1” santrali Fas Güneş Enerjisi Ajansı tarafından yapılan açıklamalara göre toplam 652 milyon dolara mal oldu ve santral başkent Rabat büyüklüğünde bir alana inşa edildi.

Proje kapsamında inşa edilen güneşe bakar konumdaki 12 metrelik 500 bin adet hareketli paneller ile güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek 580 megavat gibi ciddi miktarlarda güç elde edilmesi bekleniyor.  Solar elektrik teknoloji ile kurulan güç istasyonlarından proje tamamlandıktan sonra enerji üretiminin yanında ülkenin karbon gazı emisyon değerlerinde de düşüş sağlanması hedefleniyor.  Şu ana kadar enerji ihtiyaçlarının %94,5’ini ithal eden Fas, yenilenebilir enerji projeleri ile birlikte 2020 yılına kadar enerji ihtiyacının %42’sini, 2030 yılına kadar ise %52’sini yenilenebilir enerjiyle karşılamayı amaçlıyor.

Fas önlerindeki dönem için yenilenebilir enerji projeleri için 9 milyar dolar harcamayı planlıyor. Bu projeler için aralarında Dünya Bankası’nın ve Avrupa Yatırım Bankası’nın da bulunduğu kurumlar Fas’a kredi imkânları sunmuştu. Santralin 4 milyar Dolar’ı bulan maliyetinin ise 435 milyon Dolarlık kısmı Uluslararası İklim Yatırımları Fonu tarafından karşılanacak. Tesisin Nur-1 adı verilen ilk aşamasının 1 milyon kişiye hizmet vermesi planlanıyor.