AnasayfaSürdürülebilir Kalkınmaİklim Değişikliği

C40 Kent Ödülleri Sahiplerini Buldu

Paris’te düzenlenen COP21 İklim Konuşmaları programında C40 Kent Ödülleri, sürdürülebilir kalkınma ve akıllı kentler konusunda büyük adımlar atan on farklı kente ödül verdi.

Son yıllarda kent yöneticileri ve liderler birçok kez bir araya gelerek iklim değişikliğinin sonuçları ve bu değişikliklere kentlerinin adaptasyon süreçleri hakkında toplantılar gerçekleştirdi.  Toplantılar sırasında iklim değişikliği ve kentlerin adaptasyon süreciyle ilgili politikalar oluşturularak, belirli inisiyatifler alındı.Bu kentlerden bazıları , d sürdürülebilir bir kent olmak için önemli uygulamaları hayata geçirdi.

Paris’te düzenlenen COP21 İklim Konuşmaları programında C40 Kent Ödülleri, sürdürülebilir kalkınma ve akıllı kentler konusunda büyük adımlar atan on farklı kente ödül verdi. Aynı zamanda verilen ödüllerin çoğu karbon salınımının azaltılması ve kent dirençliliğinin geliştirilmesi noktasında inisiyatif alan kentlere verildi.

New York Kurucu Belediye Başkanı olan Michael Bloomberg yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Verilen ödüller kentlerin iklim değişikliği ile nasıl başa çıktıklarının bir yansımasıdır. C40 Kent Ödülleri iklim değişikliği üzerinde önlem alarak eylemde bulunan belediye başkanlarını göstermektedir. Her geçen yıl aday olan kentleri gördüğümüzde iklim değişikliği ile nasıl başa çıktıkları tüm dünyaya çözüm noktasında da örnek olmaktadır. Bu yıl fazlasıyla artmış olan başvuruları görmek C40 olarak mutluluk ve umut verici bir gelişmedir.”

CVUnjb9WIAEKhGt

C40 İklim Ödülleri’ni alan kentler arasında Boston, Amerika Birleşik Devletlerindeki en büyük 3 kentden biri olarak dikkat çekiyor. Boston Greenovate programı kapsamında yürüttüğü çalışmalar ile  Akıllı Kentler Programı  ile kentte yaşayanların yaşam tarzlarındaki değişiklilerin geri dönüşümlü elektronik, çeşme suyu kullanımı gibi çevreyi etkileyen standartların çevre ile senkronize edilmesi sağlandı. Kentte sürdürülebilir merkezli düşünmenin gelişmesi için ölçülebilir eylemlerin geliştirilmesi de hedeflendi.

Boston_C40cities_800_532

Ödüle layık görülen bir diğer kent de Rotterdam. Rotterdam’ın uyguladığı strateji ise ilk olarak iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirgemek için kapsamlı bir uyum çalışmasından oluşuyor. Deniz, akarsu, aşırı veya az miktarda yağmur, iklim değişikliği hakkında farkındalık uyandırmak ve bireylerin bu konular hakkında kapasitelerini güçlendirebilmek bu çalışmalar kapsamında yapılan eylemlerden bazıları olarak görülebilir. Kentte yağmur suyunu toplamak için alanlar, park yerlerinde su saklama depoları ve yeşil çatılar oluşturulmuş durumdadır. Tüm bu çalışmalar kapsamında Rotterdam, C40’ta  “Planlama ve Değerlendirmeye Adaptasyon”  alanında ödül aldı ve bunun yanında Rotterdam İklim Değişikliği ile Mücadelede kamusal olarak sistematik bir şekilde hareket edebilen en önemli kentlerden biri olarak gösterilmektedir.

Cape Town ise “Adaptasyon Uygulaması” alanında ödül aldı. Güney Afrika’nın başkenti yeşil alanları ve kamu park/bahçelerini sulamada kullandığı geri dönüştürülmüş su ile sağlıyor. Bu sayede kent sularının dengede tutulması ve kolay ölçülebilmesi sağlanmış oluyor. Aynı şekilde 257 km’lik (160 mil) uzunlukta su borularında bütün çatlaklar ve 4.000 hane içerisinde ki sızıntı yapan bölümlerin tamiri gerçekleştirildi.

Ödül alan kentler arasında Çin’in Nanjing ve Wuhan kentlerinde bulunuyor. Nanjin, ulaşım alanında; Wuhan ise katı atık konusunda ödül aldı. Çok hızlı bir şekilde demiryolları ağını genişleten bu kentler aynı zamanda metro hattındaki genişlemeleri de önümüzdeki yıl bitirecekler. Nanjing C40 içerisinde en fazla yeşil ulaşım çabalarını gösteren kentlerden bir tanesi ve bu kapsamda Yeni Enerjili Araçlar programını geliştirdi. Otobüs ve taksilerde bu uygulamaya tabii tutulan araçlar görevlendirildi. Bugüne kadar bu uygulama ile 246.000 ton karbondioksit salınımı önlenmiş oldu.

C40 Kent Ödülünü kazanan kentlerin tam listesi:

Boston: Akıllı Kentler ve Smart Community Engagement

Cape Town: Adaptasyon Uygulaması

Johannesburg: Finans ve Ekonomik Kalkınma

Nanjing: Ulaşım

New York: Etkin Enerji Kurulumu

Rotterdam: Planlama ve Değerlendirmeye Adaptasyon

Stockholm: Sürdürülebilir Toplumlar

Vancouver: Karbon Ölçümü ve Planlaması

Washington, D.C. : Yeşil Enerji

Wuhan: Katı Atık