AnasayfaYenilenebilir EnerjiEkoloji, İklim-Kırsal Kalkınma

Afrika Kıtası Yenilenebilir Enerjiye Adım Attı

Fransız Hükümeti ve diğer ortak ülkeler, Afrika Kıtası’nın enerjiye ulaşımı için 2015-2020 yılları arasında toplamda 10 milyar Amerikan Doları olan taahhütlerini yenilediler.

Fransız Hükümeti’nin önclüğünde harekete geçen Kanada, Büyük Britanya, Almanya, İtalya, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, Hollanda ve Avrupa Birliği küresel ısınmaya karşı mücadele etmekte olan ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için ihtiyaç duyan ‘gelişmekte olan ülkelere’ yardım sağlayamak için adım attılar. Bu kapsamda, Almanya, 3,3 milyar Euro ve geri kalan ülkeler ise kalan 6,7 milyar Euro’yu karşılayacaklarını belirttiler.

Hedeflenen bu yardımlar, halen devam etmekte olan 21. Taraflar Konferansı (COP21) iklim konuşmaları sırasında yapıldı. Afrika Yenilenebilir Enerji İnisiyatifi bu yardımlar ile birlikte 2020’ye kadar en azından 10 GW yeni ve fazladan yenilenebilir enerji üretim kapasitesine, 2030’a kadar ise etkili bir biçimde kullanılabilecek 300GW’lık bir elektrik üretim kapasitesine ulaşılacağını öngörmektedir. Bu bağlamda ortaklar, Afrika’nın liderliğini desteklediklerini ve bölgedeki potansiyel yenilenebilir enerji gelişimi için Afrikalı ortaklar ile yakından çalışmanın gerekliliğini vurguladılar.

Afrika’da yaşayan 622 milyon dan fazla insan hala elektriğe ulaşımı olmadan yaşamlarını sürdürmekte birlikte Afrika devletlerinin elektrik karşılama noktasında karşılaştıkları sorunlar özellikle ekonomik büyüme ve yaşam standartlarının iyileştirilmesini de engellemektedir.