AnasayfaEğitimTeknoloji ve Kalkınma

ContentForEdu tarafından düzenlenen Kodlama Atölyeleri başlıyor

ContentForEdu tarafından düzenlenen Kodlama Atölyeleri başlıyor

8-14 yaş arası gençler için kodlama atölyeleri başlıyor.

ContentForEdu tarafından düzenlenen kodlama atölyeleri iki farklı düzeyde gerçekleştiriliyor ve her bir atölye 4 hafta sürüyor. Katılımcılar atölye sonunda algoritmik düşünme, akış şeması oluşturabilme, blok tabanlı programlama araçlarını kullanabilme ve bir robotu programlayabilme gibi becerilere sahip oluyor.

İlan 2

Kodlama Eğitimi; Ne? Neden? Nasıl?

Birçok gelişmiş ülkede uzun zamandır gündemde olan kodlama eğitimi ülkemizde de hızla yükselen bir trend. Peki nedir bu kodlama eğitimi? Neden çocuklarımız için gereklidir? Nasıl öğretilmelidir?

Kodlama eğitimi dediğimizde hepimizin aklına ilk gelen bilgisayar yazılımcılarıdır. Kodlama sadece onların uzmanlık alanıdır ve hali hazırda bizim için gerekli ve zorunlu değildir. İlk bakışta bu düşünce biçimi doğru gibi gözükse de, teknolojik gelişmelere biraz yakından baktığımızda, ezberimizin bozulduğunu görüyoruz. Çünkü şoförsüz giden araçlardan, tuğla dizen robotlara, 3 boyutlu yazıcılardan, tasarladığımız kıyafetleri evde üretebileceğimiz örgü makinelerine kadar bir çok teknolojik gelişme, yakın zamanda günümüzdeki mesleklerin bir çoğunun yok olmasına neden olacak gibi gözüküyor. Ancak birçok işi robotların yapabilecek olması tüm yükü onlara bırakacağımız anlamına gelmiyor. Bu süreci yönetebilmek adına çocuklarımıza, kodlama ve programlama becerisini kazandırmamız gerekiyor.

Kodlama eğitimleri çocukların bir programı veya bir robotu yönlendirebilmek için sahip olmaları gereken zihinsel becerileri kapsar. Bu eğitim, çocuklara bilgi işlemsel düşünme becerisi kazandıracak çeşitli bilgisayarsız etkinliklerle başlar. Bu aşamada çocuklar, bir bilgisayarın işleyiş mantığını kavrar. Sonrasında ise  çocuklar, çeşitli platformlar aracılığıyla blok tabanlı kodlama ile tanışır ve eğlenceli bir şekilde kodlamayı öğrenir.

Kodlama eğitimlerinin bu kadar önemsenmesinin nedeni ise bu eğitimle kazanılan becerilerin, çocuklara, birçok alanda avantaj sağlaması. Çocuklar, bu eğitimlerin kazandırdığı, analiz-sentez, adım adım işlemler ve problem çözme gibi zihinsel becerileri, matematik, fen bilimleri, edebiyat dallarında ve daha önemlisi günlük yaşantılarında karşılaştıkları problemleri çözmede kullanıyorlar. Kodlama eğitimlerinin bir adım ötesi ise programlama. Kodlamaya ilgi duyan çocuklar ve gençler, hızla hayatımıza giren robot oyuncakları programlıyor, robot turnuvalarına katılıyor hatta telefonda kendi aplikasyonlarını tasarlayıp satabiliyorlar.

Peki çocuklarımıza kodlamayı nasıl öğreteceğiz? Blockly, CodeOrg, Scratch, Swift Playgrounds gibi platformlar kullanarak çocuklara kodlama öğretebiliriz. Ancak çocukların bu platformları kendi kendilerine kullanmaya başlamaları biraz zor. Çocuklar, platformların olduğu sayfayı tanımak, kendi yaş grubuna göre seçim yapabilmek veya bazı platformların istediği üyelik işlemlerini gerçekleştirebilmek için bir yetişkin desteğine ihtiyaç duyuyor. Başlangıçta bir süre onlara destek olarak, bu platformlardan yararlanmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, son zamanda bir çok özel okul, müfredatına kodlama eğitimlerini de dahil ediyor. Bu okullar veya hızla yaygınlaşmakta olan kodlama kursları aracılığıyla da çocuklarınızın kodlama eğitimi almalarını sağlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayınız.