AnasayfaSosyal KalkınmaKalkınma Gündemi

Dünya Ekonomik Forumu’ndan Dördüncü Endüstri Devrimi’nde İnsan Potansiyeli Raporu

Dünya Ekonomik Forumu’ndan Dördüncü Endüstri Devrimi’nde İnsan Potansiyeli Raporu

Dünya Ekonomik Forumu, Dördüncü Endüstri Devrimi’nde insan potansiyelinin öne çıkan noktalarıyla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda liderler için eğitim, toplumsal cinsiyet ve iş dünyasını şekillendirme gibi gündemler başlıca konular arasında yer alıyor. Bu üç temel konu insan sermayesinin dünya genelinde özellikle de dördüncü endüstri devriminde nasıl geliştirileceğini önemli ölçüde etkiliyor.

Rapora göre öne çıkan konuların başında, hızla artan küreselleşme ve teknolojinin, iş dünyasını yeni yaratımlar için desteklerken bir diğer taraftan da hızlı bir yıkım sürecine sürüklemesi geliyor.

Bir diğer yandan da yıllardır neredeyse sürekli durgun olan eğitim ve öğretim sistemlerinin bu hızlı kaymalara ayak uyduramadığı gerçeği karşımıza çıkıyor.

Raporda diğer bir önemli gündem konusu ise geçmiş zamanlara dayanan kültürel normlar ve kurumsal atalet, insan yeteneklerinin ortaya çıkmasında barikat oluşturduğudur. Bu faktörlerle birlikte gelir eşitsizliğinin giderek artması da siyasi ve sosyal karışıklığı tetiklemektedir.

Ancak tüm bu durumların öngörülmüş bir sonuç olmaması için bugün dünya liderleri akıllı hareket ederek bu geçişin ağır darbe almadan yaşanmasını sağlayabilirler. İşte bu rapora göre eğitim ekosistemini değiştirmek, bakım ekonomisini geliştirmek ve yeni bir iş dünyasına geçiş sürecini kolaylaştırmak için ortak bir gündem belirlenmesinin gerekliliği vurgulanmaktadır.

Ayrıca, çalışan liderlerin, uzmanların, uluslararası örgütlerin, düşünce kuruluşlarının, işletmelerin ve gençlerin en yeni düşüncelerinin sunulması, eğitim, toplumsal cinsiyet ve iş geleceğinin şekillendirilmesine yönelik bir sonucu olduğu belirtilmektedir. 

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu