AnasayfaKalkınmaUluslararası Kalkınma

DÜNYA KOOPERATİFLER İZLENCESİ KOOPERATİFLERİN KATKISINI BEKLİYOR

DÜNYA KOOPERATİFLER İZLENCESİ KOOPERATİFLERİN KATKISINI BEKLİYOR

 

Uluslararası Kooperatif İttifakı (International Cooperative Alliance/ICA) ve Avrupa Kooperatif ve Sosyal Girişimler Araştırma Enstitüsü (European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises/Euricse), 20 Ocak’ta özel bir web semineri sırasında 2020 Dünya Kooperatif İzlencesi’ni başlattı. Yıllık rapor, Euricse’nin bilimsel ve teknik desteği ile ICA tarafından üretildi. 2020 baskısı için toplanan veriler, yıllık ve sürdürülebilirlik raporlar, ekonomik veritabanları, ulusal dernekler, araştırma enstitüleri ve diğer kuruluşlar tarafından toplanan veriler ve doğrudan işletmelere gönderilen bir ankete verilen yanıtlar gibi birincil kaynaklarla 2018 yılına ait. Dokuzuncu baskısında bu rapor, ciro ve ciro oranının kişi başına gayri safi yurtiçi hasılat oranına dayalı sıralamalar sunmaktadır. İlk 300 kooperatif sıralaması ve sektör sıralamasına ek olarak, bu yılki izlencede iki küresel soruna kooperatif yanıtlarının bir analizi de yer alıyor: Covid-19 ve İklim Değişikliği.

Raporu tanıtan Birleşik Krallık’taki Midcounties Kooperatifi’nin Değerler Sorumlusu Pete Westall, dünya çapındaki kooperatiflerin pandemi sırasında ekonomik ve sosyal destek sağlamada öncülük ettiğinin altını çizdi. “Pek çok kişinin dönüştüğü çözümler, sosyal sorumluluk değerleri, hepimizin paylaştığı değerlerle uyumluydu” dedi. ICA Genel Direktörü Bruno Roelants, iklim değişikliği ve Covid-19’a ortaklaşa yanıtların ICA’nın Dünya Kooperatif Kongresi’nde Kongre’nin teması olan “Kooperatif kimliğimizi derinleştirme” kapsamında tartışılacağını söyledi. Bulguların bir kısmını sunan Euricse araştırmacısı Chiara Carini, İzlence’nin 2021 baskısı için veri çağrısı yaptı. Euricse, kapsamı ve veri toplamayı artırmak istediği Afrika’daki kooperatif federasyonlarından haber almak istiyor.

Web seminerinin ikinci bölümünde, İzlencede yer alan uzmanlar ve işbirlikçilerin yer aldığı bir yuvarlak masa toplantısı yer aldı. Indian Farmers Gübreler Kooperatifi Genel Müdür Yardımcısı Tarun Bhargava, nitel veriler için vaka çalışmaları sağlamada Uluslararası Kooperatif Girişimcilik Düşünce Kuruluşunun (ICETT) rolünden bahsetti.  Uluslararası Kooperatif Girişimcilik Düşünce Kuruluşunun üyesi olan Belçika’daki serbest çalışanlar kooperatifi Smart’tan Sara de Heusch, kooperatifler ve kooperatif dostu politikalar için durum oluşturmak için veri toplamanın önemli olduğunu söyledi. Monitor’ün arkasındaki ekibi, kooperatiflerle deneyim paylaşmak ve veri toplamak için iş birliği yaptıkları için övdü. Bruno Roelants, “İzlence, farklı kooperatifler ve kooperatif grupları arasında gerçek bir iş birliği olan iyi bir ortak yapım aracıdır” diye ekledi. Bu işbirlikçi çabaların kooperatif modelinin yayılmasına yardımcı olduğunu açıkladı.

Gianluca Salvatori, bilgi alışverişi yapmak ve eğilimleri karşılaştırmak için ağlar içinde hareket ederken, üst kurumları ulusal düzeyde kendi raporlarını oluşturmaya davet etti. “İzlencenin deneyiminden çıkarabileceğimiz ders, birbirimizden bir şeyler öğrenmemiz gerektiğidir” dedi. Kooperatiflerin krizden sonra ekonominin yeniden inşasındaki rolü açısından, panelistler sektörün toparlanmaya giden yolu açabileceği konusunda anlaştılar. Bay Roelants, ICA üyelerinin direnç gösterdiğini ve proaktif olarak insanların ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi. Bayan de Heusch, Smart gibi kooperatiflerin krizle başa çıkmak için rezervleri nasıl kullandığını açıkladı. “Kolay değildi, ancak değerler ve rezervler, üyeleri desteklemek için dayanışma önlemleri almalarını sağladı” dedi ve pandeminin, bazı hükümetler tarafından dikkate alınmayan kısa vadeli sözleşmeli işçilerle işçiler arasındaki eşitsizlikleri artırdığını da sözlerine ekledi. “İşbirlikçi değerlere artık her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. İşlerin sosyal güvenlik temelinde yeniden düşünülmesi gerekiyor” dedi. Küçük kooperatiflerin ICETT gibi daha büyük bir afiş altında daha fazlasını başarabileceğini sözlerine ekledi. Salvatori, kooperatif modelinin özellikle hassas zamanlar için uygun olduğu konusunda hemfikirdi. “COVID-19 salgını, sosyal ekonomi işletmelerinin ve kooperatiflerinin sosyal rolüne yeni bir ışık tuttu. Salgın sonrası rolü daha da artabilir” dedi. Bay Bhargava krizin devam edebileceğine inanıyor. “Şu anda birlikte yükselmeliyiz, bilimsel yenilikleri benimsemeli ve kooperatifleri güçlendirmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: monitor.coop https://monitor.coop/en

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: