AnasayfaEğitimÇocuk

Dünya’daki 463 Milyon Öğrenci Uzaktan Eğitime Erişemedi!

Dünya’daki 463 Milyon Öğrenci Uzaktan Eğitime Erişemedi!

UNICEF tarafından yayımlanan yeni rapora göre; dünya genelindeki öğrencilerin en az üçte biri pandemi sürecinde uzaktan eğitime erişim sağlayamadı. 

Dünyanın dört bir yanından ülkeler “Okula dönüş” planları yaparken geçen hafta yayımlanan UNICEF raporu dünyadaki uzaktan eğitim gerçeğini gözler önüne serdi. COVID-19’un hızlı yayılımı sebebiyle okulların uzaktan eğitime geçmesi 463 milyon çocuğun eğitime erişimini durdurdu.  UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore “Çocukların aylardır eğitim alamaması acil bir durumdur. Bu durumun ekonomik ve toplumsal yankıları on yıllarca hissedebiliriz.” uyarısında bulundu. Küresel ve ulusal karantinalar yaklaşık 1,5 milyar öğrenciyi etkisi altına aldı. 

Uzaktan eğitimin yarattığı derin eşitsizliği ortaya çıkartan rapor, 100 ülkeden gelen verilerle  okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencileri arasında uzaktan eğitim için gerekli olan televizyon radyo ve internet gibi ev tabanlı teknoloji ve araçların kullanılabilirliği konusunda küresel çapta temsili bir analiz içerdi. Raporda yer alan rakamlar, okulların kapanması sırasında uzaktan öğrenme eksikliğine ilişkin endişe verici bir tablo sunsa da, UNICEF durumun çok daha kötü olduğu konusunda uyardı. Çocuklar evde gerekli teknoloji ve araçlara sahip olsalar bile uğradıkları ev işlerini yapma baskısı, çalışmaya zorlanma ve evdeki kötü ortam gibi birçok farklı faktör sebebiyle uzaktan öğrenim sıkıntısı çekti. 

Bölgeler arasındaki önemli eşitsizliği vurgulayan rapora göre;  Sahra altı Afrika’daki çocuklar bu süreçten en kötü etkilenen kesim oldu ve öğrencilerin en az yarısı uzaktan eğitime erişimi sağlayamadı.

Rapor genel olarak uzaktan eğitimden faydalanamayan öğrencilerin %72’nin ülkelerin en yoksul hanelerinde yaşadığını vurguladı. Üst-orta gelirli ülkelerdeki fakir hanelerde yaşayan öğrenciler ise uzaktan eğitime erişemeyen kesimin %86’sını oluşturdu. Dünya genelinde ise erişim sağlamamış öğrencilerin dörtte üçünün kırsal kesimde yaşadığı ortaya çıktı. 

Bununla birlikte UNICEF raporu yaş gruplarına göre değişen erişim oranlarına da dikkat çekti. En genç öğrencilerin, en kritik öğrenme ve gelişim yıllarında uzaktan eğitimden mahrum kalma olasılığı çok yüksek:

  • Anasınıfı çağındaki çocukların %70’i yani yaklaşık 120 milyon öğrenci bu kategoride uzaktan eğitim programının olmaması ve uzaktan eğitim için gerekli olan unsurların evde bulunmaması sebebiyle eğitim alamadı.
  • İlkokul öğrencilerinin an az %26’sı yani 217 milyon öğrenci eğitim alamadı. Bu oran ortaokul öğrencileri için ise %24 yani yaklaşık 78 milyon öğrenci.

Kaynak: UNICEF

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: