Anasayfaİnovasyon

Elon Musk, insan beyniyle yapay zekayı birleştirecek yeni bir girişim başlatıyor

Elon Musk, insan beyniyle yapay zekayı birleştirecek yeni bir girişim başlatıyor

SpaceX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk, insan beynini doğrudan bilgisayara bağlayacak (beyin-bilgisayar arayüzü) oluşturmayı amaçlayan Neuralink adı verilen sistemi başlatacağını duyurdu.

Musk’ın Twitter üzerinden doğruladığı bu girişimin henüz çok erken aşamalarında olduğu belirtildi. Musk’ın özel olarak finanse ettiği Neuralink, küçük elektrotları beynin içine yerleştirebilecek bir teknoloji olan “sinirsel dantel” geliştirmeyi amaçlayan bir tıbbi araştırma firması olarak kuruluyor.

Musk, Neuralink’i oluşturma aşamasında bu alanda önde gelen akademisyenleri, şirketle çalışması için görevlendirdi. Tam olarak bir bilgisayar ile beyin arasındaki doğrudan bağlantının mümkün olup olmadığı bugün hala cevaplanamayan en büyük soru olarak gizemini koruyor. Belki de Neuralink sayesinde yeni gelişmeler yaşanacak ancak hala beyne doğrudan karmaşık bir çift yönlü bağlantı sağlamak için uzun bir yol gerekecek.

Neuralink

Musk’ın TechNet World’e verdiği demeçte, Neuralink’in beyne bağlanabilen gelişmiş elektrotları üreterek beyin ile elektronik arasındaki doğrudan bağlantının bazı sinir bozukluklarının tedavisinde kullanılabileceğini ve beyindeki belirli bölgelerinin doğrudan uyarılmasına imkan sağlayabileceği belirtildi.

Musk, insan beynine konulan çipler sayesinde yapay zekanın gücünü de arkasına alarak tıp alanında yeni bir çağ açmayı hedefliyor. Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte şirket, hafızanın gücünü yükseltirken bilgisayarlarla daha rahat iletişim kurmayı hedeflediklerini de belirtti.

Kaynak