AnasayfaGenelEkonomik Kalkınma

En çok döviz rezervi bulunduran ülkeler hangileri?

En çok döviz rezervi bulunduran ülkeler hangileri?

Uluslararası ticarette yabancı para stoku tutmanız size birçok seçenek sunuyor. Döviz rezervleri yerel para biriminin satın alınmasına yardımcı oluyor ya da ulusal bir ekonomik kriz durumunda çok ihtiyaç duyulan o sigortayı sağlayabiliyor. Ayrıca rezervler bol olursa ülkeler onları uluslararası ilişkiler üzerindeki etkilerini korumak için bile kullanabiliyorlar.

IMF’nin en son verileri, ülkeleri döviz rezervlerine göre yeniden boyutlandırıyor. Çin, elinde 3,2 milyon dolar değerinde sağlam bir rezervle listenin başında yer alıyor. Japonya ise ikinci sırada yer alarak önemli bir ihracat merkezi olduğunu gösterdi.

Listede Çin, Japonya, İsviçre, Suudi Arabistan, Hong Kong, Hindistan, Güney Kore, Brezilya, Rusya ve Singapur ilk 10’u oluşturan ülkeler oldular.

Listeye baktığımızda, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa gibi büyük ekonomilere sahip ülkelerin eksik olduğunu görüyoruz ancak dolar ve euro uluslararası işlemlerde kullanılan yaygın para birimleri olduğu için ABD gibi ülkeler çok fazla rezerv sahibi olma gereği duymuyor.

Kaynak