AnasayfaEğitim

Gelişmekte Olan Ülkelerdeki En İyi Üniversiteler

Gelişmekte Olan Ülkelerdeki En İyi Üniversiteler

Thomson Reuters, gelişmekte olan ekonomilerdeki en iyi üniversiteler sıralamasını yaptı. Listeye Türkiye’den sadece 8 üniversite dahil olabildi.

Thomson Reuters tarafından geliştirilen “BRICS ve Gelişen Ekonomiler 2015” sıralaması sadece “gelişmekte olan ekonomiler” olarak sınıflandırılan ülkelerdeki enstitü ve kurumları ve BRICS ülkelerini kapsamaktadır.

Bu sıralamaya göre, Çin liderliğe yerleşmiş durumda gözükmektedir.  Pekin ve Tsinghua Üniversiteleri, sıralamanın birinci ve ikinci sıralarında yerlerini almış durumdadırlar. İlk 100’de ise Çin’in 23 üniversiteye listeye girdi. İlk 100’de 10’dan fazla üniversitesi olan bir diğer ülke ise Tayvan. Ülkenin 19 üniversitesi listenin ilk 100’ü arasında yer alırken, 6. sırada Ulusal Tayvan Üniversite bulunmaktadır. Hindistan ise ilk 100’e 11 üniversite ile  en fazla üniversite sokan 3. ülke konumundadır.

Türkiye’nin bu sıralamada sadece 8 üniversitesi bulunuyor. Sıralamaya göre 3. sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 7. sırada Boğaziçi Üniversitesi ve 8. Sırada İstanbul Teknik Üniversitesi yer alıyor. Rusya’dan 5. sırada Lomonosov Moskova Devlet Üniversite, 10. sırada Brezilya’dan Sao Paolo Üniversitesi ve Güney Afrika’dan Cape Town Üniversite ile  4. sırada bulunuyor.

Yapılan sıralamada baz alınan 5 indikatör ise şu şekilde sıralanmaktadır: üniversitenin başarısı, eğitim(30%), araştırma(30%), alıntılama (30%), sektör geliri (2,5%), uluslararası etkileşimler ve öğrenciler ve araştırmalar (7,5%).