AnasayfaTeknolojiDezavantajlı Gruplar

Georgia Teknoloji Enstitüsü, beyin-makine arayüzüne sahip tekerlekli sandalye tasarlıyor!

Georgia Teknoloji Enstitüsü, beyin-makine arayüzüne sahip tekerlekli sandalye tasarlıyor!

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Georgia Teknoloji Enstitüsü Atlanta, mühendislik ve bilişim bilimleri konusunda adını duyurmuş bir üniversitedir. Ayrıca GaTech olarak da bilinmektedir. Beyin Makine Arayüzü (BMI) ise aslında beyin ile makine arasında doğrudan bir iletişim sağlayan teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Bu teknoloji alanı, birçok bilim insanının ilgisini çekmektedir. Özellikle vücudunun bir kısmı veya tamamı felçli olan hastalar için BMI oldukça umut vaat etmektedir. Yapılan yeni bir araştırma, nanomembran elektrot sınıflarını esnek elektronik cihazlarla ve derin bir öğrenme algoritmasıyla birleştirerek; bir saç bandı ile teller aracılığıyla dezavantajlı grupların elektrikli bir tekerlekli sandalyeyi kablosuz olarak kontrol etmesine, bir bilgisayarla etkileşime girmesine veya küçük bir robotik aracı çalıştırmasına yardımcı olabilir.

Mevcut BMI sistemleri, elektroensefalograf (EEG) adı verilen büyük ve oldukça ağır bir sistemin kullanılmasını gerektirmektedir. Geleneksel EEG sinyalleri, başın tamamını kaplayan bir başlık veya onlarca kablo ile ölçülmektedir. Bu nedenle araştırmacılar teknolojiyi küçültmenin ve gündelik durumlarda daha gizli ve kullanışlı hale getirmenin bir yolunu buldular.

Bir grup bilim insanı, boyun üzerine takılabilen ve taşınabilir bir EEG sistemi geliştirmek için birlikte çalışmaya başladı. Esnek, kablosuz sensörler bir kafa bandı tarafından yerinde tutulan diğer elektrotlarla birlikte cilde tutturulmuş bir yama içerisinde gelecek. 

EEG verileri esnek yamanın içinde işlenecek ve Bluetooth aracılığıyla bilgisayarlara kablosuz olarak gönderilebilecek. Bu sistem ile de felçli hastaların kendi kendilerine tekerlekli sandalyelerini hareket ettirmeleri hedefleniyor. Ayrıca birçok farklı alanda da kullanılabilir hale gelmesi için yapılan çalışmalar devam ediyor. 

Kaynak