AnasayfaEkolojiKüresel Isınma

Hava Kirliliğine Tepki Veren İnsan Sensörlü Kıyafet

Hava Kirliliğine Tepki Veren İnsan Sensörlü Kıyafet

Medya sanatçısı Kasia Molga ve çevre kirliliği profesörü Frank Kelly hava kirliliğine tepki veren bir kıyafet tasarladılar. İnsan Sensörü adı verilen kıyafet havadaki kirliliğinin yoğunluğuna ve giyen kişinin nefes alış verişine göre renk değiştirerek havadaki kirlilik oranını gösteriyor.

Yaptıkları bu tasarımla dikkat çekilen ikiliden Molga, bu kıyafeti bir yaz günü yaşadığı astım krizinden sonra hava kirliliğine dikkat çekmek ve bu konuda insanlar üzerinde farkındalık yaratmak amacıyla tasarladığını belirtiyor.

Diğer bir tasarımcı ise çevre kirliliği alanında profesör olan Frank Kelly, bu yüzden tasarımcıların tam olarak amacı havadaki çeşitli gazların neden olduğu gözle görülemeyen kirlilik oranının insanlar için görünebilir olmasını sağlamak. Bu sayede yolda yürürken hangi bölgelerde daha kirli bir hava olduğu kişinin üzerindeki kıyafette renk değiştirilerek gösteriliyor.

Bu tasarımla Kasia Molga’nın amacı yıllardır çevreye ve insanlara zarar veren hava kirliliğini biraz olsun görünür kılmak ve hava kirliliği konusunda bireylerde farkındalık yaratmak. Molga, böylece insanların bu kirliliğin varlığını daha kolay algılayacaklarını ve belki de engellemek için daha fazla çaba sarf edeceklerini ümit ediyor.