AnasayfaKadın

Kadınlar için Kodlama Okulu Cinsiyet Eşitsizliğini Yıkıyor

Kadınlar için Kodlama Okulu Cinsiyet Eşitsizliğini Yıkıyor

Adsıza

Code to Inspire (CTI) kodlamanın ilham verdiği tamamı kadınlardan oluşan Afganistan’ın ilk ödül alan kodlama okulu. Bu okul sayesinde kadınlar kendileri için cinsiyet eşitliği kodlayabiliyorlar. Afgan mülteci bir aileden gelen Fereshteh Forough, Afganistan’daki Herat Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi öğretmeye başlamadan önce Berlin Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimi üzerine yüksek lisansını yaptı, ama o yolunun farklı olduğunun başından beri farkındaydı.

Afganistan’da kadınların potansiyelleri çevresindekiler tarafından sınırlandırılır, Forough belki buna engel olmadı ama dijital okur yazarlık konusunda kadınlar için büyük bir katkı sağladı. Forough Afganistan’a döndüğünde ülkesinin ilk ve tek sadece kadınlar için olan ve ‘Code to Inspire’ diye adlandırılan kodlama okulunu açtı. Afganistan’daki kadınların %85’i eğitime erişimde güçlük yaşıyorlar ama kadınların %80’i mobil teknolojiye erişim sağlayabiliyor. Forough Afganistan’daki kadınların kendine güvenlerini sağlamak ve onların iş bulma olasılığını arttırmak için bu okulu açtı.

Forough’un bu okulu açmasının bir diğer nedeni de muhafazakar bir toplum olan Afganistan’da  kadınlar için yeni bir dünya kurmak. Kadınlara nasıl kodlama yapıldığını göstermek, aslında onlara iş olanağı kazandırmak anlamına geliyor. Ayrıca Forough, kadınlar ekonomik olarak bağımsız olduğunda ailedeki erkeklerin tutucu bakış açılarının değişmeye başlayacağını ve kadınların aileye ve evlerine olan katkılarını fark edileceğini umuyor.

CTI ücretsiz bir kodlama programı ve kadınlar öğrendikleri programla ülkenin iş piyasasına girme imkanı bulabiliyorlar. Forough en önemli şeyin fiziksel ve coğrafi mesafeler olmadan kadınların internet üzerinden güçlerini arttırabileceğini söylüyor. CTI öğrencileri web sitesi tasarlamayı ve uygulama geliştirmeyi öğrendiklerinde dünyanın farklı bölgelerindeki müşterileri için çalışabilecekler ve Afgan yerel ücretlerinden fazlasını kazanıp çok daha geniş perspektiflerden yeni şeyler öğrenebilecekler.

Forough’un başlattığı CTI Afganistan’daki kadınların teknolojik projeleri yönetme güçlerini arttırmayı amaçlıyor. CTI 2016 yılında kar amacı gütmeyen ve teknoloji eğitimi veren proje olarak Google RISE ödülünü aldı. CTI gibi girişimlerle Afganistan’ın teknik cinsiyet ayrımı yok edilebilir, kadınların eğitim alması ve çalışması konusundaki algılar değişebilir ve daha fazla kadın ekonomik olarak bağımsız olabilir. Eğer kadınlara eşit fırsatlar sağlanırsa onların potansiyel güçleri de farkedilebilir.