AnasayfaEkolojiAtık ve Tüketim

Ocak 2018’den itibaren naylon poşet kullanımı bitiyor

Ocak 2018’den itibaren naylon poşet kullanımı bitiyor

TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018’den itibaren yasaklanacağını belirterek, “Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018’de devreye almayı planladığı Atık Yönetmeliği kapsamında market ve mağazalarda naylon olarak nitelendirilen poşetlerin kullanımı ücretli olacak. Market ve mağazalar müşterileri file ve bez torba kullanımına yönlendirmeyi planlarken bu kararın temelinde doğada çok zor çözünen naylon poşetlerin özellikle evlerde çöp torbası olarak kullanılması yatıyor. Bakanlık, çevreye zarar veren bu ürünlerin kullanımını azaltmak için bu konuya özen gösteriyor.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, “Naylon poşetler yasaklanmıyor ancak daha akılcı kullanılması için önlem alınıyor. Türkiye’de naylon poşetler çöp poşeti olarak kullanılıyor. Dolayısıyla geri dönüşümü neredeyse imkansız olan ürünler doğayı kirletiyor. Çöp torbaları uygun fiyata satıldığı halde halkımız market poşetini tercih ediyor. Bu yönetmelikle bunun önüne geçilmesi öngörülüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyanın en büyük poşet üreticilerinden biri olduğunu kaydeden Murat Akyüz, “Türkiye’de 2015 yılında 520 bin ton kullan-at poşet üretilmiş. Geçen yılın rakamları henüz çıkmadı ama aşağı yukarı her yıl en az 500 bin tonun üzerinde bir üretim gerçekleştiriliyor. Bunun parasal değeri 1 milyar doları buluyor” dedi.

 

Çöplerin % 90’ı plastik atıklar

PLASTİK doğada yok olması yüzyıllar süren bir ürün… Pet şişe olarak nitelendirdiğimiz şişeler 400-450 yılda, plastik tabak 100 yılda, plastik çakmak 100 yılda, styrofoam çay bardağı

50 yılda, misina 600 yılda, plastik şişe tutacağı 400 yılda, içecek kutuları 200 yılda yok oluyor. Naylon poşetlerin de yok olma süresi 500 yılı buluyor. Naylon poşetler petrol türevi polietilenden üretiliyor. Naylon poşetlerin sadece yüzde 1’i geri dönüştürülürken yüzde 99’u doğada kalıyor. Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayıyor ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirini kirletiyor.