AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaDezavantajlı Gruplar

Latin Amerika’da Geri Dönüştürülebilir Müzik

Latin Amerika’da Geri Dönüştürülebilir Müzik

Paraguay’ın Cateura Orkestrası atık malzemeleri geri dönüştürerek kendi yaptığı enstrümanlarla yoksulluğa çözüm oldu.

Paraguay’da bir müzik grubu olan Cateura Orkestrası, şehir atıklarından kendi enstrümanlarını üretti. Asuncion şehrinin fakir bir semti olan Cateura’dan çıkan Orkestranın sloganı: “Dünya bize çöplerini gönderiyor, biz de ona müzik veriyoruz”. Ülke başkentine birkaç metre uzaklıkta yaşayan 25 bin kişinin barındığı; yoksulluk, işsizlik ve suç oranlarının yüksek olduğu bu semtte orkestra, çocukların farklı bir gelecek inşa edebileceklerini gösterdi.

Orkestra üyelerinden Favio Chavez, 2006 yılında “Ya değişim müzikten gelseydi?” sorusundan yola çıktıklarını ifade ediyor. Chavez, enstrüman alabilecek imkanları bulunmadığı için atıklardan kendi enstrümanlarını yapma fikrinin doğduğunu anlatıyor. Böylece üyeler tarafından, su borusu ve madeni paralardan saksafon; boya kutusu, çatal ve resim paletinden keman; yağ bidonundan kontrbas; konserve kutularından gitar ortaya çıkarılmış. Bu sayede atıklar değerlendirilmiş, müzik yapma arzusu çözüme kavuşmuş ve semtte yaşayanlar için müzik dinletisi sunulmuş bulunuyor.

Cateura Orkestrası’nın 40 müzisyeni bulunuyor ve isteyenlerle nasıl enstrüman yapabileceklerini paylaşıyor. Ayrıca, üç yıldan beri düzenledikleri turnelerden kazandığı gelirle, ailelerin barınma ihtiyaçlarına da destek oluyor.