AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaKalkınma Gündemi

“Türkiye’de İnternet Konferansı”

“Türkiye’de İnternet Konferansı”

1-3 Aralık tarihleri arasında düzenlenen “Türkiye’de İnternet Konferansı” serisinin bugün ikinci günü. İnternet Konferansları, 1995 yılından bu yana düzenleniyor ve her yıl Türkiye’deki internet ile ilgili grupları bir araya getirerek internetin tüm boyutlarıyla tanıtılmasını, geliştirilmesini ve tartışılmasını sağlıyor.

Bu sene, Türkiye’de İnternet Konferansı’na İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı. Konferans; IBM, Bimeks, ARGELA, Internet Society (ISOC) gibi kurumların sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Birçok dijital ve online girişimin başarı hikayesinin paylaşıldığı ve uluslararası şirket temsilcilerinin konuşmacı olarak davet edildiği konferans, 6 salonda toplam 54 farklı oturumla sürdürülüyor.

Konferansın , Türkiye’deki internet kullanımı ve uluslararası inovatif girişimlerin mevcut durumunu tartışmak üzere düzenlenen öğlen oturumunda, Dijital Ekonomi ve e-friction (anlaşmazlık) alanında uzman ICANN Orta Doğu Başkanı B.Esmat, Internet Society (ISOC) Bölgesel İlişkiler Direktörü Maarit Palovirta ve Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü Pelin Kuzey konuşmacı olarak yer aldılar.

Yaptığı konuşmada Maarit Palovirta, herkes için internet kampanyası hakkında bilgi verdi. Palovirta; internet kullanıcıları çerçevesinde istatistiklerin az ya da çok olmasının, o ülkenin ana dilinde geliştirilen içeriğin kalitesi ile bağlantılı olduğunu; Almanya ve Rusya’nın içerik üretimi ve bu içeriklere ilgi gösteren internet kullanıcıları açısından oldukça ilerlemiş durumda olduklarını, fakat söz konusu sayıların Türkiye’de oldukça düşük olduğunu aktardı. Bölgesel İlişkiler Direktörü ayrıca, ülkede internet altyapısının bulunmasının ve herkesin internete ulaşabiliyor olmasının, o ülkedeki internet kullanıcı sayısının fazla olacağı anlamına gelmediği; üretilen içeriğin de bir hayli önemli olduğunu açıkladı.

Pelin Kuzey yaptığı konuşmada, Google olarak küreselde birçok inovasyon ve dijital sektör temsilcileri ile büyük bir paydaş ve tedarikçi iş ilişkisine sahip olduklarını belirtti. Aynı zamanda, Türkiye ve dünyada internet kullanım alanlarının nasıl genişletilebileceğini dinleyiciler ile interaktif bir şekilde analiz etti. Google’ın başarı sırrının, kendine cesur sorular yöneltebilmesi olduğunu açıklayan Kuzey; “Kuruluş aşamasında dünya haritasına nasıl ulaşırım sorusu sorulmasaydı, bugün Google Maps olmayabilirdi. Bugünlerde yine sorduğumuz sorulardan biri: Herkese internet getirebilir miyiz? ile kırsallardaki bireylerin internete ve arama motorlarına ulaşımı için Google Project Loon uygulaması geliştirildi” dedi.

Kuzey ayrıca, konuşmasında İhtiyaç Haritası’na şu sözlerle destek verdi: “Aynı şekilde geliştirebildiğimiz tüm uygulamalarda birçok sosyal fayda sağlama amaçlı çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarına ve şirketlere yardımcı olduğumuzu görmekteyiz. Örneğin, Google Maps uygulamasını kullanarak ihtiyaç sahipleri ile olası destekçilere buluşturmayı hedefleyen www.ihtiyacharitasi.org hareketi bu uygulama üzerinden bir sistem geliştirdi”.