AnasayfaAtık ve TüketimGeri Dönüşüm

Plastiklerin sadece %14’ü geri dönüştürülüyor, peki ya geri kalanı?

Plastiklerin sadece %14’ü geri dönüştürülüyor, peki ya geri kalanı?

Dünyada kullanılan plastik ambalajların sadece %14’ü geri dönüştürülürken geri kalan yaklaşık 8 milyon ton plastik atık, çevreye karışıyor. Ellen MacArthur Vakfı’nın yaptığı araştırmalara göre geri kalan %86’lık plastik atık dönüştürülürse 80 milyar ile 120 milyar dolarlık gelir sağlanabilir. Ancak bu dönüşümün sağlanması çok zor, çünkü ekonomik değeri çok küçük şeker, kahve ve hazır çorba gibi ürünlerin plastiklerinin geri toplanması çok kolay olmuyor.

Dünya üzerinde bazı büyük şirketler bu plastik atıkların çevreye verdiği zararı minimum seviyeye düşürmeye çalışıyor. Mesela, Ziploc plastik torba şirketi ürünlerini geri dönüştürülebilir maddelerden üretirken, Coca-Cola toprak ve suyu kirletmeden kolay parçalanabilme özelliğine sahip bitki bazlı alternatif plastik şişeler geliştiriyor. 

Öte yandan bazı küçük şirketler de plastik ürünlerin geri dönüşümü için bazı çalışmalar başlattı. Örneğin, Agilyx enerji şirketi özel olarak düzenlenen bir alternatif sistem sayesinde dünyada ilk kez çevreye zararlı atık plastiklerin ham petrol haline getirilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca kullanılmış köpük bardaklar gibi ürünlerden resim çerçevesi gibi plastik ürünlerin üretilmesini mümkün kılıyor.

BioCellection ise market ve çöp poşetlerini topluyor ve onlardan plastik kereste üretimi gerçekleştiriyor. Cadel Drinking, ise geri dönüşümü biraz daha farklı bir yolla yapıyor. Şirket, toplanan plastik atıkların üzerindeki logoları ve baskıları yok etmeye dayalı bir geri dönüşüm sistemi uyguluyor, bu sayede beyaz renge gelen ürünlere yeniden baskı uygulayıp kullanabiliyor.

Saperatec ise alimünyum folyodan oluşan içecek kutuları, fotovoltavik modül ve bataryaları yeniden kendi bileşenlerine dönüştürüyor. Elbette buradan dönüşümü sağlanan maddeler içecek ve gıda sektöründe kullanılmıyor. İşte bu gibi şirketlerin çabalarıyla daha fazla plastik atığın  geri dönüşümü  sağlanmaya çalışılıyor.

Kaynak