AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Akıllı şehir teknolojisini politika yapıcıların gündemine sokmak için ipuçları

Akıllı şehir teknolojisini politika yapıcıların gündemine sokmak için ipuçları

Akıllı Şehirler konusunda çalışan bilim insanlarına göre alanda inovasyon ve yeni teknikler geliştirmek, şehirlerin inşası için en kolay bölüm. Asıl mesele politika yapıcıları, şirketleri ve vatandaşları bu konuya duyarlı ve çalışmaya hazır hale getirebilmek.

Heriot-Watt Üniversitesi Dubai Kampüsü yönetiminden sorumlu Yard. Doç. Shereen Nassar, Devex’e verdiği demeçte, “Akıllı şehirler kurma yolunda çok karmaşık bir teknoloji uygulayabilirsiniz, ancak kültüre geldiğinizde işler yolunda gitmeyebilir. Teknolojiyi kurmak ve uygulamak kolaydır, asıl sorun insanların gerçekten nasıl yönetileceği ve ikna edilmesi gerektiğidir” diyor.

Buradan hareketle Devex, araştırmacı ve yetkililerle, inovasyonla desteklenen, yaşayan ve nefes alan şehirler kurma yolunda, politika yapıcıları harekete geçirmenin ipuçlarını üç maddede topladı:

  1. Akıllı şehirleri kurulacağı bölgedeki politika yapıcıların ve vatandaşların talepleriyle uyumlu hale getirin

İlk madde bir örnekle açıklanıyor. İngiltere Ulaştırma Araştırma Laboratuvarı Orta Doğu Bölgesel Direktörü Akın Adamson, Körfez bölgesinde çalışmalarına başlarken, bölgede bulunan Katar’da altyapı inşaatında büyük bir patlama vardı. Adamson ve ekibi, bu alanda geri dönüşümlü malzeme kullanımının yeni malzemelerden daha iyi performans gösterdiğini kanıtlayan bir araştırma yaptı. Araştırma, hükümetin endişeleri ve ihtiyaçlarıyla uyumluydu. Bu da hem projeyi motive etti hem de otoritelere satmayı kolaylaştırdı.

  1. Politik kısıtlamaların üstesinden gelmek için koalisyon kurun

Yard. Doç. Shereen Nassar, politik sınırlandırmaları aşmak için uygulanacak iki potansiyel çözüm sundu. Birincisi bilgi aktarımı. Akıllı şehirler kurarken uygulanacak yöntemlerde yerel yönetimlerin, hükümetlerin ve şirketlerin mevcut ticari çıkarlarını aksatmak yerine, bu kurumları yeni teknolojileri benimsemeye ve sağladıkları verimliliklerin faydalarını elde etmeye ikna etmek faydalı olacaktır.

İkincisi ise, inovasyona güven duygusu yaratmaktır. Bu, çok daha az somut olan ve beslenmesi zor olan şeydir. Araştırmacılar bu yüzden doğrudan halkla konuşmak için laboratuarlarından çıkmak zorunda kalabilirler. Hükümet ise yeni teknolojileri destekleyerek yardımcı olabilir. Ancak bu, hükümetlerin de iyi bir dinleyici olması gerektiği anlamına geliyor.

  1. Veri yorumlaması, koleksiyon kadar yatırım gerektiriyor

Birmingham Üniversitesi’nden inşaat mühendisliği Profesörü Nigel Cassidy, veri yorumlamanın veri toplamak kadar önemli olduğunu vurguladı. Cassidy, şehir planlamacıların elde ettikleri verileri iyi yorumlayarak ve şehrin tüm sistemlerine hakim olarak, olası hataları engellemelerinin gereğini anlattı. Öte yandan inşa edilecek yeni binaların, oluşabilecek afetlerin vereceği hasarı en aza indirmek için mevcut sismik sensörlerle kolayca donatılabileceğini, bu sensörlerin verilerinin nasıl okunacağını ve ne zaman harekete geçileceğini bilmeye yönelik veri okuryazarlığının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

kaynak.