Anasayfaİklim DeğişikliğiYenilenebilir Enerji

Karbonsuz ve Atıksız Şehir:Masdar

Karbonsuz ve Atıksız Şehir:Masdar

Dünyanın sınırlı petrol rezervlerinin azalmasına bir çözüm olarak Arap ülkeleri, yenilenebilir enerji alanında değişik çözümler üretiyor. Abu Dabi’ye 17 km uzaklıkta kurulan Masdar Şehri de bu bağlamda geliştirilen en önemli projelerden biri olarak belirtiliyor.

Masdar Şehri, tamamen güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor. Kentsel ve mimari tasarımıyla ve geliştirilen teknolojilerle Masdar, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki diğer şehirlerden farklılık gösteriyor.

Taşıt sayısı çok kısıtlı olan ve enerji kullanımı yüksek tasarruf seviyesindeki bu şehir, dünyanın ilk sıfır karbon ve sıfır atık üreten çöp şehri olmaya aday.

Bilim kurgu filmlerini andıran söz konusu şehirde, 2010 yılından bu yana eğitim veren temiz enerji kaynakları araştırma merkezi (Masdar Bilim Teknoloji Enstitüsü (MIST)) bulunuyor. Siemens Araştırma Merkezi ve Uluslararası Enerji Ajansı (IRENA) merkezi de burada yer alıyor. Yetkililer, projenin tam anlamıyla 2025 yılına kadar bitirilmesini hedefliyorlar.