AnasayfaGirişimcilikTeknoloji

Teknoloji devlerinin kripto para pazarına girmeleri engellenecek mi?

Teknoloji devlerinin kripto para pazarına girmeleri engellenecek mi?

Facebook, Libra adını verdiği bir kripto para birimini başlatmayı planladığını 2 ay önce açıklamıştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kongre üyeleri ise Facebook’a bu planlarını durdurması için bir çağrıda bulundu. Hatta bazı temsilciler şirketin tamamen kapatılmasını istiyor.

Reuters’e göre, ABD Finansal Hizmetler Komitesi’nde oluşan demokratik çoğunluk, büyük teknoloji şirketlerinin finansal kurumlar olarak çalışmasını veya dijital para birimleri çıkarmasını önlemek için bir mevzuat çıkarıyor.

Bu mevzuat sadece “Libra” planlarını engellemeyecek, aynı zamanda bütün büyük teknoloji şirketlerini finans dışında tutacak. Kuralları ihlal eden şirketler ise günlük 1 milyon dolar gibi bir para cezasına çarptırılacak.

Yasanın yürürlüğe girmesi pek mümkün görünmüyor ancak büyük teknoloji şirketlerine, özellikle de finansal hizmetler alanına girmek isteyenlere yönelik artan bir mesleki şüphecilik anlayışının ortaya çıktığı söylenebilir.

Facebook, temsilcilerin kaygıları giderilene kadar Libra’yı başlatmayı planlamıyor. Facebook’un dijital cüzdan başkanı David Marcus, Libra’nın egemen para birimleri ile rekabet etmek ya da para politikasına müdahale etmek gibi nedenlerle inşa edilmediğine dair açıklamalarda bulundu.

Facebook’un veri gizliliği olayları ve Libra etrafında oluşan mesleki şüphecilik konuları ele alındığında, bu açıklamanın yeterli olup olmadığını söylemek oldukça zor görünüyor.

 Kaynak