AnasayfaTeknolojiAR-GE

5G, uygun fiyatlı bir hale getirilebilir mi?

5G, uygun fiyatlı bir hale getirilebilir mi?

2019 Haziran ayının sonunda; Güney Kore, Amerika Birleşik Devleri, İngiltere, İtalya, İsviçre, Avustralya, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Uruguay’ın içinde bulunduğu 10 ülke, 16 adet aktif 5G ağını kullanmaya başladı. Kalan ülkelerin birçoğu ise 2019 yılı bitmeden bu ağlara katılacaklar.

3G ve 4G’ye geçiş sürecinde olduğu gibi, Hindistan da spektrum çalışmalarına başladı. Fakat 5G ağının ülke geneline dağıtımı, en az birkaç yıl alacak gibi görünüyor. Güney Doğu Asya, Okyanusya ve Hindistan Pazar Alanı Başkanı Nunzio Mirtillo: “Ericsson şirketi bu konuda oldukça olumlu.” dedi. Mirtillo, kendine göre en önemli olayın, Hindistan’ın mobil veri kullanımı bakımından dünyada 140. sıradayken yıllar içerisinde 1. sıraya yükselmesi olduğunu belirtti. Bu durumun, kısa ve yoğun bir sürede gerçekleştirilen çok büyük yatırımlar sayesinde olduğunun da altını çizdi.

Peki 5G’ye geçilirken bu yatırımlara ne olacak?

Mirtillo, Ericsson’un spektrum yatırımlarından yararlanabileceklerini şu sözlerle açıkladı: “Ericsson Spectrum Sharing, adını verdiğimiz bir özelliğe sahibiz. İlk günden beri, 1800 MHz veya 900 MHz bandı gibi bir mevcut 4G bant genişliğini kullanıyorduk. Bunun bandın üzerine, arama yapmak ve veri bağlamak için 5G terminali olmasını mümkün kılacak yazılımları yükleyebiliyoruz. Bunu dinamik bir şekilde yapacağız ve spektrumun bant genişliğini ihtiyaçlara göre kullanacağız.”

Mirtillo’nun da belirttiği gibi, eğer çok fazla 5G kullanıcısı oluşursa o zaman 5G spektrumu verilecek. Ancak daha fazla 4G kullanıcısı mevcut ise 4G’ye öncelik verilecek. Eş zamanlı olarak, ikisi arasında dinamik bir denge kurulacak. Gerekli hız ve kapasite için 5G bandı eklenecek olan spektrum ise mevcut 4G bandının kapsama alanı kullanacak.

Mirtillo: “Emin olmamız gereken 3 şey var; 4G’yi geliştirdiğimizden, kurduğumuz her şeyin 5G’ye hazır olduğundan ve son olarak 5G’den emin olmalıyız. Bu durumlar sağlandıktan sonra operatörler, abonelere ilk günden itibaren mümkün olan en iyi deneyimi sağlayacaktır.” ifadelerinde bulundu.

Hindistan bazında bu durumun, ilk olarak eMBB’ye etki edeceği kesin bir ortak görüş oluşturuyor. eMBB gelecekte; 360 derecelik video akışları, sürükleyici VR ve AR uygulamaları sağlayacaktır. (eMBB: Gelişmiş Mobil Şebeke. Mevcut mobil şebekenin iyileştirilme işlemi.)

Bütün gecikmelere rağmen Hindistan, 5G için hala geniş bir fırsata sahip. Operatörler, girişim için servis sunabilecekler sadece şu an yapamıyorlar. Hindistan Telekom Düzenleme Kurumu, 5G spektrumu için taban fiyatını MHz başına 492 sterlin olarak belirledi.

Mirtillo, spektrumun maliyeti hakkında: “Bu maliyet, dünyanın geri kalanı ile karşılaştırıldığında en üst sırada yerini alacaktır.” ifadeleriyle durumu özetledi.

“Bir ülke olarak Hindistan, bu fırsatı kaçırmamalı. Ancak bunu, hükûmet ile operatörlerin iyi bir iş birliği içinde olduğu şekilde gerçekleştirilmeliyiz. Benim görüşüme göre, 5G spektrumunu uygun maliyetli bir hale getirebilirsek her şey anlam kazanacaktır. Buna inanıyorum. Elbette bu, Hindistan Telekom Düzenleyici Kurumu’nun çözmesi gereken bir şey.” ifadelerini de açıklamasına ekledi.

Kaynak