Anasayfaİnovasyon

Tokyo’da yer alan “dijital sera” dokunmaya duyarlı bitkileri ile dikkat çekiyor

Tokyo’da yer alan “dijital sera” dokunmaya duyarlı bitkileri ile dikkat çekiyor

Tokyo’da yer alan dijital serada bitkiler, dokunulduğunda çoklu duyusal deneyim yaşatıyor.

PARTY tasarım stüdyosu, Tokyo’nun 2017 Design Touch etkinliğinin bir parçası olarak Tokyo Midtown’daki Grass Meydanı’nın ortasında bir teknikolor sera tesisatı hazırladı.

“Beş duyu ile tasarımın tadını çıkarmaya” odaklanan  festivalin bir parçası olan interaktif sera ile renkli LED ışıklarını yedi farklı dokunmaya duyarlı “Dijital Sebze” ile birleştiriyor.

tokyo-digital-vegetable-greenhouse-party-3

Ziyaretçiler, dokunma, görme ve duyma organları yardımıyla bahçe yetiştirme hakkında gözlem yapmaya ve bunları öğrenmeye davet ediliyor.

tokyo-digital-vegetable-greenhouse-party-6

Dokunulduğunda, her sebze kendi renk ve melodisini yayıyor. PARTY’nin ses mühendisi Ray Kunimoto, birbirine sürtünen tohumların ya da birbirine dokunan yaprakların sesleri gibi bitki seslerini kaydedilip ardından bu seslerin dijital ortamda enstrümanların da katkısıyla birer melodiye dönüştürülmüş olduğunu ifade etti.

Elde edilen sebze senfonisi, kaleydoskopik ( İçine bakıldığında renkli desenler görülen bir aygıt.) serada uyumlu bir şekilde çalıyor. Tahta orman bölümünde ise lahana derin obua sesleri, turp flüt notaları ve kabak borusu klarnet titreşimleri yer alıyor. Havuç bitkilerinin olduğu yerde trompet sesleri ve domateslere hafifçe dokunulduğunda tatlı bir keman tonu duyulurken patlıcan ile de canlı sesler üretiliyor. Ve son olarak, tatlı patatesler piyano sesleri çıkıyor. Tüm bu sesler bitkilere dokunulduğunda kendine özgü  sesler çıkarken aynı zaman da renk renk ışıklar yayıyor.

Kaynak