AnasayfaTeknoloji

Avrupa Birliği, tartışmalı çevrimiçi telif hakkı yasasını kabul etti!

Avrupa Birliği, tartışmalı çevrimiçi telif hakkı yasasını kabul etti!

Avrupa, yeni çevrimiçi telif hakkı yasasının resmileşmesi için gereken adımları geçtiğimiz Nisan ayında atmıştı. Aslında bu nedenle, çıkan sonuçlar pek şaşırtıcı olmadı.

Avrupa Birliği’nin yaptığı açıklamalara göre, Avrupa Konseyi’ndeki 28 üye ülkeden 19’u yeni Telif Hakkı Yönetmeliği’ni kabul etti. Estonya, Belçika ve Slovenya çekimser oy kullanırken, İtalya ve Polonya tasarıya karşı olumsuz oy verenler arasında yerlerini aldılar. Tasarının sonucu olarak ise her Avrupa Birliği üye ülkesine, internet sansürü alanında belirli kanunların yürürlüğe girmesi adına iki yıllık bir süre tanındı.

Yeni tasarı ışığında açık bir şekilde görebiliyoruz ki; yalnızca Avrupa’da değil tüm dünyada kullanılan YouTube ve Google gibi platformlarda paylaşılan içeriklere de sansür uygulanacağı için çıkan karar herkesi etkileyecek.

11. ve 13. maddeler ise tasarının neden tartışmalı olduğunu kanıtlar nitelikte; bunlardan ilki “Google Haberler” gibi haberlerin paylaşımını toplu olarak yapan siteler artık bunun için ücret ödemek zorunda kalacak. (İspanya’da daha önce benzer bir yasa nedeniyle Google Haberler kısmı kapatılmıştı.) Diğeri ise YouTube gibi platformlarda paylaşılan içeriklerde uygun izinler alınmadığı sürece telif haklarından dolayı birçok kullanıcı cezalarla karşılaşabilecek. En büyük korkulardan biri de sosyal medyada kullanılan “caps ve karikatür” gibi materyallerde de telif hakkının uygulanacak olması gibi gözüküyor.

Bunun dışında yasanın internete ve insanlara nasıl etki edeceğini görmek yıllar alacak. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda tartışmalı bir şekilde kabul edilen Genel Veri Koruma Yönetmeliği oldukça olumlu etkiler yaratmaya devam ediyor.

Kaynak