AnasayfaGöç ve MültecilerKalkınma Gündemi

IDEMA Devex’e Konuk Oldu

IDEMA Devex’e Konuk Oldu

Uluslararası kalkınma alanında öncü medya kuruluşlarının başında gelen Devex, International Development Management (IDEMA)’nın kurucu ortaklarından Güler Altınsoy ve Dr. Ali Ercan Özgür ile Suriyeli mülteciler için yürütülen çalışmalar üzerine konuştu.

Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından komşu ülkelere göç etmek durumunda kalan mültecileri barındıran ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Mültecilerle ilgili çalışmalar yürüten kurumların başında sivil toplum örgütleri, kalkınma ajansları ve devlet kurumları gelmektedir.

adsiz

Mültecilerle ilgili konularda yürüttüğü rapor ve analiz çalışmalarıyla Türkiye’de ve uluslararası alanda tanınan IDEMA’nın kurucu ortaklarından Dr. Ali Ercan Özgür halihazırda Suriye’den gelen mültecilerin sayısında azalma olduğunu ve acil insani yardım konusunda çalışmalar yürütülmesi gerektiğini belirtti. Özgür ayrıca mültecilerin entegrasyonunun bir sonraki önemli adım olacağının altını çizdi ve sosyal yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İnsani yardım kuruluşlarının mültecilerle ilgili yürüttüğü çalışmalarda eğitim konusuna önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Güler Altınsoy, mülteci kamplarında doğup büyüyen çocuk mültecilerin eğitime fırsatlarına ulaşmalarında ciddi problemler olduğunu söyledi. Kısa süreli acil yardımlarla mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanamayacağına değinen Altınsoy bağışçılardan ve bu alanda çalışmalar yürüten kurumlardan daha uzun dönemli ve programlı projelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Ali Ercan Özgür ise yaptığı açıklamada uluslararası kurumların ve kalkınma ajanslarının mülteci çalışmalarında yerel partnerlere yer vermeleri gerektiğinin altını çizerek Türkiye’de bu konuda yerelde çalışan pek çok uzmanın yer aldığını söyledi.

 Haber: Emircan Kürküt – @emircankurkut