AnasayfaÇocukİnsan Hakları

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü!

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü!

Dünya Çocuk Günü ilk kez 1954 yılında ilan edilmiştir, ardından her yıl 20 Kasım’da uluslararası birlikteliğini ve dünya çapındaki çocuk hakları farkındalığını artırmak için bu tarih özel olarak kutlanmaya başlandı. Ayrıca 20 Kasım, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi’ni kabul ettiği 1959 yılını da işaret eden oldukça önemli bir gündür.

2019 yılı ise çok daha özel bir yıl çünkü Çocuk Hakları Sözleşmesi, 20 Kasım 1989 tarihinde bundan tam olarak 30 yıl önce benimsendi!

Geçtiğimiz 30 yılda, çocukların hayatlarında büyük değişimler oldu; 1990 yılından beri 5 yaşın altındaki çocukların ölüm oranlarında %50’den fazla bir azalma görüldü. Yetersiz beslenen çocukların oranı neredeyse yarı yarıya azaldı. Bugün, temiz içme suyuna ulaşabilen çocuk sayısı 2.6 milyon arttı. Aynı zamanda her çocuğun haklarından yararlandığından emin olmak için acil bir eylem planı da oluşturmamız gerekiyor. Dünya üzerindeki 262 milyon çocuk ve genç ne yazık ki eğitim alamıyor. 650 milyon genç kız, 18 yaşından önce evleniyor. Bunların yanı sıra her 4 çocuktan 1’i, 2040 yılına kadar sınırlı su kaynakları olan bölgelerde yaşamak zorunda kalacak. Bu yüzden sen de #dünyaçocukgünü etiketiyle mesajını paylaş ve çocuklara destek ol!

Kaynak