AnasayfaGenelEkoloji

Dünya nüfusunun % 92’si kirli havayı soluyor

Dünya nüfusunun % 92’si kirli havayı soluyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hava kirliliğinin güvenlik sınırlarını aştığı bölgelerde, dünya nüfusunun yaklaşık% 92’si yaşıyor. Konu ile ilgili WHO, en kötü ve en az etkilenen yerlerin nerede olduğunu gösteren online bir harita yayınladı.

hava 2Haritadaki sarı, turuncu, kırmızı ve mor renkli bölgeler, hava kalitesinin WHO’nun belirlediği kritik sınırların aşıldığı noktaları gösteriyor. Afrika, Doğu Avrupa, Hindistan, Çin ve Orta Doğu’nun bazı kısımları dünya çapındaki hava kirliliği tehlikesinin büyük kaynağını oluşturuyor.  ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkeleri de dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerden oluşan geniş alanlar güvenlik standartlarını karşılıyor ancak, haritada gösterildiği gibi Avrupa’nın büyük kısmı kirli havayı soluyor.

Uydulardan, hava nakil modellerinden ve yer istasyonu monitörlerinden elde edilen verilere dayanan haritalar, sülfat, nitratlar ve siyah karbon gibi parçacık madde seviyelerini gösteriyor. PM2.5 olarak bilinen küçük parçacıkların çapı 2.5 mikrometreden az.  Bu parçacıklar akciğerlere ve kardiyovasküler sisteme derinlemesine nüfuz edebiliyor, akut solunum yolu enfeksiyonları ve bulaşıcı olmayan hastalıklar, özellikle kardiyovasküler hastalıklar, inme, kronik akciğer hastalığı ve akciğer kanseri ne yol açabiliyor. WHO kuralları, yıllık ortalama PM2.5 konsantrasyonlarının metreküp başına 10 mikrogramın altında olması gerektiğini belirtiyor, ancak dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun bu sınırı aşan bölgelerde yaşadığı görülüyor.

hava 1

 WHO’nun araştırmasına göre küresel olarak yaklaşık 3 milyon ölümün araçlardan, elektrik üretiminden ve sanayi kirliliğinden kaynaklanıyor. Açık hava ve kapalı mekanlardaki hava kirliliği, 2012 yılında dünya genelinde yaklaşık 6.5 milyon kişinin ölümüyle ilişkilendirildi. Bu, tüm küresel ölümlerin % 11.6’sını oluşturuyor.

 

Online haritaya ulaşmak için tıklayınız.

kaynak.