AnasayfaKüresel Isınma

İrlanda, Fosil Yakıt Kullanımına Yasal Olarak Son Verecek

İrlanda, Fosil Yakıt Kullanımına Yasal Olarak Son Verecek

İrlanda, fosil yakıtların kullanımını tamamen bırakmak için kanun düzenlemesi getiren ilk ülke oldu. İrlanda’da yapılan seçimlerde fosil yakıtların kullanımını kaldırmak için oy kullanan seçmenler fosil yakıt kullanımının kaldırılması yasasını kabul etti.

İrlanda Stratejik Yatırım Fonu, 8 milyar avro değerinde kömür, petrol ve gaz yatırımlarından vazgeçme pahasına 90’a 53 oyla tarihi bir fosil yakıt yasasını mevzuata geçirdi. Bu yasa sayesinde yakın zamanda ülkede yasal olarak fosil yakıt kullanımına tamamen son verilecek.

Milletvekili Thomas Pringle, tarafından sunulan tasarı önümüzdeki birkaç ay içinde mali komite tarafından incelendikten sonra kanuna dönüştürülecek.

Dünya çapında halen bir çok ülke iklim değişikliğinin sonuçları inkar ediyor ve fosil yakıt kullanımına devam ediliyor. Fakat az gelişmiş ülkelerdeki milyonlarca yoksul insan, iklim değişikliği yüzünden kıtlık, göç ve iç karışıklığa maruz kalıyor.

Bu kanun kabul edildiğinde, İrlanda Stratejik Yatırım Fonu da önümüzdeki beş yıl boyunca hükümetin fosil yakıt endüstrisindeki yatırımlarını satmaya zorlayacak.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu