AnasayfaKalkınmaCOVID-19

Philip Alston, Küresel Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Çabalarını Değerlendirdi

Philip Alston, Küresel Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Çabalarını Değerlendirdi

Birleşmiş Milletler’in yeni yayımladığı “Dünya’da Yoksulluğun Ortadan Kaldırılmasının Durumu” başlıklı rapora göre, küresel yoksulluk artış eğilimi gösteriyor. Bu durum Birleşmiş Milletler’in küresel olarak yoksulluğu ortadan kaldırmak istediği amacı ile çelişiyor. Dahası COVID-19 Pandemisi de küresel yoksulluğu arttırıyor. 

Eski Birleşmiş Milletler Aşırı Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Philip Alston rapor hakkında değerlendirmelerini Twitter hesabı üzerinden kamuoyu ile paylaştı. Alston’a COVID-19’un küresel olarak işsizliğe ve yoksulluğa sebebiyet vermesinin yanı sıra açlık riski altındaki kişi sayısının 250 milyondan fazla artırması beklediğini söyledi. Ancak, Alston’a göre uluslararası toplumun  yoksulluk, eşitsizlik ve insan yaşamı ihmaliyle mücadele konularındaki uçsuz bucaksız kayıtları bu pandeminin önüne geçiyor.”

“Pandemiden önce bile, dünyanın neredeyse yarısı olan 3.4 milyar insan günde 5.50 dolardan daha az bir parayla geçiniyordu. Bu sayı 1990’dan beri neredeyse hiç düşmedi.” diyen Alston, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda hükümetlerin daha ciddi adımlar atması gerektiğini belirtti. “COVID-19 ve beraberindeki ekonomik kriz, 2030 Gündemi’nin çerçevesini yeniden gözden geçirmek için bir itici güç sağlamalıdır.” diyen Alston, “Ekonomik büyüme SKA’ların merkezinde yer almakta ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için bir araç olarak sunulmaktadır.” dedi. Alston son olarak, eşitsizliği ele alan, yeniden dağıtımı destekleyen ve vergi adaletini ciddiye alan, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik yeni bir yaklaşımın zamanı geldiğini sözlerine ekledi.