AnasayfaGenel

Yardım Görevlileri Nasıl Giyinmeli?

Yardım Görevlileri Nasıl Giyinmeli?

Yardım görevlileri, görev sırasında, ihtiyaç duyulan ilaç ve gıdaların iletilmesini sağlamak ve zorlu arazilerde dolaşmak gibi görevlerin yanı sıra çok fazla evrak işiyle de başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Tüm bunların dışında bir de görev süresince ne giyeceklerini düşünmek durumundalar.

Genelde yardım görevlileri ne isterlerse giymek konusunda özgürdürler. Bazıları konforuna ve işlevselliğine önem verirken, kimileri de yardım sağladıkları ortamın normlarına uygun giyinmeye çalışır. Devex’in yaptığı araştırmanın sonuçları genellikle kendi ülkelerinin dışına yardım yapacak olan yardım görevlilerinin ‘uygun bir şekilde’ giyinmeleri gerektiğini vurguluyor.

Peki sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı tropik bir adada nasıl giyinmek gerekir? Pop kültürünün simgesi olan sade bir t-shirt giymek gücendirici mi olur?  Peki bir ülkenin geleneksel kıyafetlerini giymek ne zaman kaba veya ne zaman kabul edilebilir olur?

Devex’in eski ve yeni insani kalkınma yardım görevlileriyle yaptığı konuşmalarda ortaya bazı koşullar çıkıyor.

Çalışanlardan biri yardım amaçlı gidilen ülkedeki yerel halkı rahatsız etmenin istenen son şey olduğunu vurguluyor. Ancak daha önce çalıştıkları bazı bölgelerde görevlilerin, yerel kıyafetleri giymesi de kimi zaman eleştirilmiş. Bu yüzden yardım görevlilerinin gittikleri bölgelerde, bölgenin yerel kıyafetlerini giymelerinin her zaman kabul edilemeyen bir durum olduğunu belirtiliyor.

Diğer bir görevli ise eğer koşullar çok kötü değilse giyim konusunda konfora çok da önem verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Mesela Afganistan’da sıcaklığa rağmen kadınlar burka giyiyor bu durumda yardım görevlilerinin şort giymesi çok da normal karşılanmayabiliyor. Bu yüzden bu gibi durumlar için de konfor yerine daha uygun kıyafetlerin seçilmesi gerektiği destekleniyor.

Ayrıca çalışanlar, uluslararası kalkınma örgütlerinin personellerinin nasıl davranması ve özellikle nasıl giyilmesi konusunda eğitilmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin, bazı İslam ülkelerinde ramazan ayında oruç tutulmuyor olsa bile yemek yenmesi hoş karşılanmıyor. Öte yandan bazen baş örtüsü takılmasının gerekli olduğu ülkelerde yardım görevlileri buna karşı çıkabiliyor. Ama her şeyden önce yardıma gidilen ülkedeki insanlar tarafından yadırganmayacak şekilde davranmak ve giyinmek büyük önem taşıyor.

Kaynak