AnasayfaYenilenebilir Enerji

Gibraltar Deniz Dalgaları İle Enerji Üretiyor

Gibraltar Deniz Dalgaları İle Enerji Üretiyor

Gibraltar adası ürettiği enerjinin %15’ini deniz dalgaları ile sağlayacak.

Dünya çapında iklim değişikliğinin çok fazla konuşulduğu bugünlerde Gibraltar hükümeti yenilenebilir enerji planını devreye soktu. Tipik bir İngiliz Bölgesi olan ada, Akdeniz’deki suyun yükselip alçalmasından dolayı oluşan 5 megavat gücündeki dalga gücü enerjisini  toplayabilen “Eco Wave Power” projesini başlattı.

Öncesinde İsrail menşeili bir şirket tarafından daha küçük bir prototipi geliştirilen “Eco Wave Power” teknolojisi her geçen gün farklı bir bölge ve ülkede kullanımını artırmaya devam ediyor. Bugünlerde ise projenin Çin’de uygulanması için ilk ticari anlaşma imzalandı. Bu kapsamda, Çin’in Zhejiang bölgesinin doğusundaki Zoushan adasındaki Eco Wave Power(EWP)’lerin 100 kilovatlık enerji üretebilecek bir sistem ile yapımına başlandı.

Gibraltar için ise küçük boyutta olan istasyonlar, bir sonraki aşamada 5 megavat enerji üretebilen sistemlerin kurulumu ile tüm adanın %15’lik elektrik ihtiyacını karşılayabilecek duruma getirilecek. 2020’ye kadar yenilenebilir enerji konusunda Avrupa Birliği için taahhüt edilen elektrik üretimi de bu şekilde sağlanmaya çalışılacak. Aynı zamanda anlaşma sağlandığı takdirde Kenya kıyılarına 100 megavatlık Eco Wave Power (EWP) sistemlerinin kurulması da muhtemel hale gelecek.