AnasayfaEkolojiAtık ve Tüketim

Plastik poşetler artık paralı!

Plastik poşetler artık paralı!

Peki diğer ülkelerde durum nasıl?

2019 yılı itibariyle yürürlüğe giren yasa ile tüm plastik poşetler artık para ile satılacak! Çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla başlatılan yasa gereği plastik poşetlerin kullanıldığı tüm yerlerde poşet başına para ödenecek.

Naylon poşetlerin içerdiği polietilen ve polipropilen maddelerinin çevreye verdiği zararın kanıtlanması ile birlikte birçok ülke naylon poşetler ile mücadele için yaygın kullanımının önüne geçilmesi adına farkındalık yaratma çalışmalarına başlamıştı.

Naylon poşet kullanımını durduran veya ücrete tabii hale getiren ülkeler;

Almanya
Ülkede 2016 yılından bu yana naylon poşet kullanımı ücretli hale getirildi, tüketiciler poşet satın almaktansa alışverişlere giderken yanlarına bez poşet veya alışveriş çantası almayı tercih ediyorlar.

İtalya
Ülkede 2011 yılından bu yana naylon poşet kullanımı yasak, 2014 yılı itibariyle getirilen yasa beraberinde de naylon poşet kullanımının ihlaline karşın 25.000£’ya kadar para cezası uygulanabilmekte.
İtalya’da tüketiciler evlerinden götürmüş oldukları bez poşetler veya valizler ile alışverişlerini yapabiliyorlar. Naylon poşetlerden vazgeçemeyenler ise 15 cent karşılığında kağıttan üretilmiş veya biyolojik olarak ayrışabilir poşetleri kullanabiliyorlar.

Fransa
2015 yılından bu yana süpermarket kasalarından başlanarak naylon poşet kullanımını yasaklamıştı. Sebze ve meyve reyonları için de bu yasağı 2017 yılı itibariyle uygulanabilir hale getirdiler.

İngiltere
2015 yılı itibariyle İngiltere’de de süpermarketlerde naylon poşet kullanımı ücretli hale getirildi. Küçük çaplı bakkal ve büfeler ise buna dahil edilmedi. Hükümet tarafından naylon poşet kullanımının azaltılması hedefinde ise gelen geri dönüşlere göre %80 oranında başarılı elde edildiği görülmekte.

Norveç
Naylon poşet kullanımının ücrete tabii olması ne yazık ki Norveç’te bir etki yaratmamış. Tüketiciler ücretli olan poşetlere talebi hala sürdürmekteler. Bazı bilinçli tüketiciler alışveriş esnasında kendilerine ait bez poşetleri kullanabiliyorlar fakat azınlık olmaları sebebi ile şaşkınlık yaratabiliyorlar. Bu sebeple ülkede şu an kişi başına düşmekte olan plastik kullanımının 3 kilo civarında olduğu gözleniyor.

Yeni Zelanda
2018 yıl sonuna kadar süpermarketlerdeki naylon poşet kullanımını aşamalı olarak azaltmaya başlayan ülke 2019 Temmuz ayı itibariyle naylon poşet kullanımının ülkede tamamen yasaklanmasını hedefliyor.

ABD
Ülkede naylon poşet kullanımı yasağı ilk olarak Kaliforniya kentinin San Francisco şehrinde başladı. Los Angeles, Chicago Kuzey Carolina ve Portland ile ülke genelinde bu yasağın uygulanması devam ettirildi.

Hindistan
Ülkede kontrol edilemeyen naylon poşet kullanımı sebebi ile hükümetin aldığı bir karar üzerine 2002 yılından bu yana belli ebatlardaki naylon poşet üretimleri ve bunların bölgelere dağıtımına sınırlandırmalar getirilmişti. Artan yasaklar ve uygulamaların beraberinde ülke naylon çöp poşeti kullanımının düşürülmesinde başı çeken bir sıraya ilerledi. Örneğin Ganj nehrinin 2 metre yakınına naylon poşetler ile yaklaşılmasına izin verilmemektedir.

Çin
Çin’de ise naylon poşet kullanımı 2008 yılından bu yana ücrete tabii durumda. Müşterilerine bedava poşet dağıtan kurumlar tespit edildikleri taktirde belli ücretlerle cezalandırılıyorlar.

Avustralya
Her yıl 6 milyona yakın çöp poşeti atığının çıktığı ülkede de naylon poşet kullanımı yasaklanmış durumda.