AnasayfaKalkınmaSosyal Kalkınma

Dünya Nüfusunun 2000 Yıllık Serüveni

Dünya Nüfusunun 2000 Yıllık Serüveni

WorldPopulationHistory.org medeniyet tarihindeki gelişmeleri detaylı olarak nüfus artışlarıyla birlikte gösteriyor. Uygulamayı kullananlar kültürel, politik, ekonomik ve tarihsel açıdan dünya nüfusunun son 2000 yıldaki değişimlerine dünya haritası üzerinden erişebiliyorlar.

WorldPopulationHistory.org, dünya nüfusunun geçirdiği evreleri göstermek için geliştirildi. Uygulama, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan “Population Connection”  adlı kurumun bir programı olan “Population Education” tarafından hazırlandı. Kurum 1975 yılından bu yana bilim, sosyal çalışmalar ve çevresel çalışmalar konusunda kalkınmaya öncelik vermiş birçok çalışmaya imza attı.

Proje kapsamında geliştirilen haritalama tekniği ve tarih boyunca dünyamız üzerinde meydana gelen tüm tarihsel olayları görebildiğimiz uygulama beş farklı tema üzerinden işlenmektedir. Ana teması nüfus artışı olan uygulamadaki temalar şu şekilde sıralanmaktadır: İnsan ve Toplum, Bilim ve Teknoloji, Gıda ve Tarım, Sağlık ve Çevre.

İnsan ve Toplum teması ile son 200 yıl boyunca kurulan uygarlıklar, göçler,keşifler,  fetihler, küresel kentleşme, cinsiyet dağılımı görülüyor. Bilim ve Teknoloji ise yapılan icatları, teknolojik ve keşifsel kazanımların nüfusu nasıl etkilediğine dair detayları göstermektedir. Gıda ve Tarım ise tarımın insanlık tarihinde rolünü ve etkisini açıklamaktadır. Sağlık teması, ilaç, tıbbi bakım ve gelişmeler, girişimleri gösterirken, bir yandan da doğum ve  ölüm oranlarındaki değişim ve ortalama yaşam sürelerini de belirtiyor. Son olarak Çevre teması ise dünyanın ekolojik kapasitesini, karbon emisyonundaki değişimleri ve buna benzer çevresel yıkım ve inşa süreçlerini gözler önüne seriyor.

Yapılan bu uygulamada kullanılan veri ve istatistiklerin kaynakları ise uygulamanın sitesinde detaylı olarak belirtilmektedir. Uygulama aynı zamanda dünyanın birçok yerinde eğitim amacıyla da kullanılmaktadır.

Uygulama ile haritayı tarihsel akışta yansıtan bir videoda izlemek mümkün. Videoda nüfus ile alakalı bazı önemli veriler ise aşağıdaki gibidir:

Uygulamada 2000 yıllık insanlık tarihinin dünya haritası üzerine resmedilişi görülüyor. Her nokta 1 milyon insanın yaşadığı bölgeleri temsil etmekte. Uygulama sayesinde Milattan sonra 1 . yüzyılda dünya nüfusu 170 milyon olarak görülmektedir.

– 13. yüzyılda başlayan Moğol işgali ile Çin nüfusundaki büyük azalmayı görebilmekteyiz. Moğol işgali tarihteki en büyük ölümcül savaş olarak bilinmektedir. 40 milyon civarında ölüm gerçekleştiği tahmin edilmektedir.Dünyanın 13. Yüzyıldaki nüfusu ise 360 milyon civarında olduğunu biliniyor.

-Avrupa’daki “Kara Veba” salgını da 20 milyon’dan fazla insanın ölümüne yol açmış bir diğer önemli tarihsel olaylardan birisidir.

-Endüstriyel Devrim ve modern tıp sayesinde 1800-2015 yılları arasındaki dünya nüfusu 910 milyon’dan 7.3 milyara yükselmiştir.

-Yakın gelecekteki dünya nüfusunun  9.6 milyara nasıl çıkacağını tahmini olarak göstermektedir.

Uygulamanın sitesine buradan ulaşabilirsiniz.